NA24.no

Wall Street jubler for republikanernes valgseier

Foto: Peter Foley (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Dow Jones og S&P 500 med rekordtall ved stengetid.

Pilene peker oppover på Wall Street onsdag, hvor stemningen løftes etter gårsdagens valg som sikret republikanerne kontrollen over Senatet.

De har dermed flertallet i nasjonalforsamlingens to kamre.

- Republikanerne er sett som mer næringslivsvennlige, så det er ikke overraskende hvis markedene reagerer positivt på valgresultatet, sier forvalter Veronika Pechlaner Ashburton Ltd. til Bloomberg.

- Jeg tror det faktum at markedet har tatt nyheten om republikanernes seier så positivt, kan skyldes deres politikk, for eksempel for bedriftene, som markedet tror vil hjelpe dem, uttaler trader Sam Fox i SpreadEx, ifølge Marketwatch.

Enkelte statistikker antyder imidlertid at børsene er fornøyd uansett hvem som vinner. Ifølge Marketwatch har analytikere i banken Credit Suisse funnet at i de 21 mellomvalgene siden 1930, har S&P 500 i snitt steget 7,4 prosent i de 100 dagene etter valgdagen. Det påfølgende kalenderåret har avkastningen i snitt vært på 17,8 prosent.


Solid utvikling i arbeidsmarkedet

Investorene vurderer også nye temperaturmålere i den amerikanske økonomien.

Som vanlig i den første uken av en ny måned er det duket for oppdateringer over utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Mens den viktigste rapporten slippes fredag, med offisielle sysselsettingstall for oktober, regnes dagens private jobbrapport fra ADP å kunne gi en pekepinn.

ADP-rapporten viser at det ble 230.000 flere sysselsatte i privat sektor i oktober, opp fra den reviderte veksten på 225.000 i september. På forhånd var ventet konsensus, ifølge Nordea, en jobbvekst på 220.000.

Ifølge ADP er jobbveksten i oktober den nest største i 2014, kun slått av oppgangen i juni.

Det amerikanske arbeidsmarkedet har vist en solid utvikling i år, med nedgang i søkere til dagpenger og økt sysselsetting. Den offisielle rapporten for oktober er ventet å vise at det ble skapt 229.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket, noe ned fra 248.000 måneden før.

Arbeidsledighetsraten er ventet å holde seg stabil på 6,8 prosent.

Innkjøpssjefer

Etter børsåpning var det klart for innkjøpssjefsindeksen fra ISM over tjenestesektoren. Indeksen, som gir en pekepinn på veksten i sektoren, var ventet marginalt ned til 58,2 i oktober fra 58,6 måneden før, men skuffer med et fall til 57,1.

Det signaliserer noe svekket vekst, ettersom skillet mellom kontraksjon og vekst går ved 50-merket.

I oljemarkedet er prisene mer stabile etter gårsdagens fall på Saudi-Arabias priskutt. Den amerikanske lettoljen handles for rundt 77 dollar, det laveste på flere år.

Økt underskudd for Tesla
Tesla Motors, elbilprodusenten som er blitt meget populær i Norge, melder om et underskudd på 52 cent per aksje i tredje kvartal i år. I tilsvarende periode i fjor var underskuddet på 28 cent per aksje.

Likevel har fortjenesten til Tesla nesten fordoblet seg. I tredje kvartal i år omsatte de for nesten 852 millioner dollar, mot drøyt 431 millioner dollar i tilsvarende periode i 2013.


Dagens nøkkeltall:

Dow Jones: 0,57% til 17.483 poeng

S&P 500: 0,57% til 2023 poeng

Nasdaq: - 0,06 til 4.620 poeng

Crude Oil: 2,25% til 78,93 dollar

LES OGSÅ:Laveste gullpris siden 2010

Dagens store vinnere på Dow Jones:

Visa, DuPont, JPMorgan Chase

Dagens taper på Dow Jones:

IntelRapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere