NA24.no

Wall Street mot opptur

Wall Street, Børs, USA, NYSE
Wall Street, Børs, USA, NYSE Foto: MARK LENNIHAN (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den globale børsoppturen fortsetter i New York.

De amerikanske børsene ligger an til å bli med på en ny uke med opptur.

Mandag stiger børsene forsiktig fra start.

S&P 500 er opp 0,14 prosent til 1.146,72 poeng, mens Dow Jones Industrial stiger 0,05 prosent til 10.623,63 poeng. Teknologitunge Nasdaq er opp 0,02 prosent til 2.316,92 poeng.

Fredag endte de tre sentrale indeksene i pluss, til tross for en skuffende arbeidsmarkedsrapport. S&P 500-indeksen steg 2,7 prosent i den første uken i 2010.

Kina løfter stemningen
Helgens nyheter fra de kinesiske myndighetene har gitt børsindeksene verden over en solid start. Investorene er oppmuntret av at Kina viser seg som selve motoren i den økonomiske gjeninnhentingen etter at finanskrisen.

Helgens statistikk viste at eksporten fra Kina steg for første gang på 14 måneder. I desember økte eksporten med 17,7 prosent sammenlignet med desember året før, mens importen kunne vise til en bedring på hele 55,9 prosent.

Tallene blir av økonomene tolkete som et tegn på at den globale etterspørselen for alvor er i ferd med å ta seg opp igjen. Det er godt nytt for økonomien og det igjen sørger for at investorene blir fornøyde.

- Tallene viser at den kinesiske økonomien er veldig sterk. Det er gode nyheter for markedene fordi Kina har spilt en så viktig rolle i den globale økonomiske gjeninnhentingen. I dag åpner Alcoa resultatsesongen og i markedet er det forventninger om en hyggelig overraskelse, sier forvalter Jacques Porta ved Ofi Patrimoine i Paris til nyhetsbyrået Bloomberg.

Alcoa i fokus
Dagen i dag markerer også at en ny resultatsesong står for tur.

Etter stengetid på børsene mandag kveld sparker aluminiumskjempen Alcoa i gang resultatsesongen for fjerde kvartal i USA. Selskapet er det første notert på industriindeksen Dow Jones til å legge frem økonomiske resultater for fjorårets siste tre måneder.

Og investorene har tro på at Alcoa har dratt fordeler av høyere metallpriser. Aksjen stiger 2,2 prosent i førhandel.

Senere denne uken legger Intel Corp. og JPMorgan Chase & Co. frem sine resultater.

Olje til værs
Den kinesiske fremgangen har også sendt råvareprisene til nye høyder. På råvarebørsen i New York omsettes februarkontrakten på råolje for 83,95 dollar fatet, opp 1,20 dollar, eller 1,5 prosent. Det er det høyeste nivået siden 14.oktober 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere