Wall Street Obama-skremt

Foto: Fotograf:Henny Ray Abrams (AP)

Politisk usikkerhet sendte USA-aksjene i kjelleren.

22.01.10 22:44

Det var nitrist i det amerikanske aksjemarkedet fredag, og det ble bare tristere jo nærmere helgen kom. Til slutt endte de tre viktigste aksjeindeksene ned over 2 prosent. På tre dager har S&P 500-indeksen falt 5 prosent.

Tirsdag nådde indeksene de høyeste nivåene på femten måneder. Men så bråsnudde det altså.

Det er spesielt politiske grunner som trekkes frem for å begrunne børsfallet, men enkelte mener også at kvartalsrapportene som har kommet så langt, ikke har vært imponerende, selv om de heller ikke har vært direkte skuffende.

Andre mener det rett og slett dreier seg om et marked som er overmodent for en korreksjon etter en nær kontinuerlig opptur det siste halvåret.

Skremte bankene
President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs, og han vil hindre banker med ordinære kundeinnskudd i å drive verdipapirhandel for egen regning, noe som i perioder har vært svært lønnsomt, men også bidratt til å øke risikoen i næringen.

- Dette ligner på Glass-Steagall Act, som sier at finansinstitusjon ikke kan bedrive både meglerhusvirksomhet og bank samtidig. Den ble opprettet i kjølvannet av krakket i 1929 og varte til 1999. Mange mener opphevelsen av Glass-Steagall er en sentral årsak til finanskrisen. Vi er ikke uenig i det, kommenterer makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets i en rapport.

Aksjene på storbanker med betydelig egenhandel falt kraftig torsdag og fortsatte ned fredag. Morgan Stanley falt 5 prosent, Goldman Sachs 4 prosent, og JP Morgan 3 prosent..

Usikkert for Bernanke
I tillegg er det økende usikkerhet rundt godkjennelsen av sentralbanksjef Alan Greenspan for et nytt åremål. Han må godkjennes av Senatet, og fredag gikk to demokratiske senatorer, Russell Feingold og Barbara Boxer, ut og sa de ville stemme mot.

Bernankes periode løper ut ved månedsskiftet, og Senatet har ennå ikke fastsatt noe tidspunkt for en avstemning.

- Denne type usikkerhet utfordrer psyken til aktørene i markedet. Når man har gevinst, selger man når det oppstår et vakuum av usikkerhet rundt store ting, som bekreftelse av sentralbanksjefens stilling, og når man har en president som ser ut til å være på et korstog mot å tjene penger, sier Jamie Cox, sjef for Harris Financial Group i Virginia til nyhetsbyrået Reuters.

Oljefall
Oljeprisen falt til det laveste nivvået på en måned. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,54 dollar til 74,54. I London falt Brent-olje 1,75 dollar til 72,83 dollar fatet.

Delindeksen for oljeaksjer falt 2 prosent, mens delindeksen for oljeservice stupte hele 4 prosent.

Sterkt fra GE
Industrikonglomeratet General Electric la fredag frem bedre tall enn ventet, og aksjen steg 0,6 prosent.

General Electric fikk i fjerde kvartal et resultat på 3,01 milliarder dollar fra en omsetning på 41,44 milliarder dollar. Fordelt per aksje ble resultatet på 0,28 dollar per aksje.

Analytikerne forventet at resultatet ville havne på 0,26 dollar per aksje fra en omsetning på 40 milliarder dollar, viser estimater fra Thomson Reuters.

Les mer: Gigant slår markedet

American Express falt derimot 8,5 prosent etter å ha kommet med kvartalstall. Disse var bedre enn analytikernes offisielle snittestmater, men tydeligvis ikke bra nok for investorene. Dette synes å være et mønster i denne resultatsesongen.

Det samme så man med Google, som innfridde med sine tall etter børs torsdag. Fredag falt aksjen 6 prosent.

McDonalds-aksjen steg marginalt etter at fastfood-kjempen la frem styrket overskudd fra samme fjorårsperiode og fortalte at omsetningen økte med 3,2 prosent på verdensbasis.

Også en del andre typisk defensive aksjer klarte pluss fredag. Procter & Gamble steg for eksempel 0,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow -2,09% til 10.172,98

Nasdaq -2,67% til 2.205,29

S&P 500 -2,21% til 1.091,76

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.