NA24.no

(Scanpix)

Wall Street opp fra dypet

Sist oppdatert:
Investorene jakter på utbombede aksjer. Børsene stiger fra start.

Investorene på de amerikanske børsene slikker sårene etter gårsdagens kursmassakre.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Investorene er på jakt etter kjøpsmuligheter etter at de viktige aksjeindeksene i USA falt mandag 4-5 prosent. Dow Jones endte under 7.000 poeng for første gang siden oktober 1997. S&P har ikke vært så lav siden 1996.

Den velkjente indeksen Dow Jones stiger 1,10 prosent til 6.837,77 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen sendes opp 1,23 prosent til 1.339,17 poeng, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen også viser et generell oppgang. Indeksen løftes 1,38 prosent til 710,51 poeng.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på USA-børsene?

- Alt er en en kjøpsmulighet fordi verdsettelsene er superattraktive. Vi har aldri sett maken før, men problemet er at vi fortsatt ser risiko for nedgang. Det er fortsatt kredittørke og de økonomiske utsiktene er negative, sier forvalter Jacques Porta ved Ofi Patrimoine i Paris til nyhetsbyrået Bloomberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Finner ingen bunn
Til tross for at det stiger tirsdag ettermiddag er det ikke alle som tror at det verste er over. Fallet de siste dagene har satt sine spor.

- Jeg tror det ville være fåfengt å forsøke å finne en bunn, sier sjefstrateg David Jones i IG Markets til CNNMoney.

Det er ikke bare i USA at aksjemarkedet har falt tilbake. I Europa har flere av børsene falt til nivåer ikke sett siden 2003 og 2004. Nyhetsstrømmen er stort sett negativ, og de få unntakene som finnes får ikke like stor oppmerksomhet.

- Sentimentet er helt utbombet, sier Jones.

1.000 milliarder dollar
De amerikanske myndighetene har nå kommet med mer detaljer rundt et nytt låneprogram for små bedrifter og privatkunder. Totalt kan inntil 1.000 milliarder dollar stilles til rådighet, og finansdepartementet og den amerikanske sentralbanken har sendt ut detaljene i en pressemelding.

I første omgang vil 200 milliarder dollar bli gjort tilgjengelig for å sparke i gang låneaktivitet blant konsumentene. Midlene skal bidra til at husholdningene skal klare å håndtere billån, studielån og kredittkortlån. I tillegg vil også mindre bedrifter også få lettelser i lånevilkårene. Tiltaket skal også sørge for at bilforhandlere skal få tilgang til å finansiere biler de allerede sitter med på lager.

Antallet boliger i salg falt med 7,7 prosent i januar. Det viser tall fra eiendomsmeglernes forening «The National Association of Realtors». Statistikken er organisert i form av en indeks som benyttes til å måle aktiviteten i boligmarkedet. Fallet til 80,4 poeng var langt høyere enn hva markedet hadde forventet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen ville vise en nedgang til 85,4 poeng.

Les mer: Færre boliger i salg

Bilsalg
Det er også knyttet en del spenning til bilsalget i USA. Senere tirsdag kommer de offisielle tallene som viser hvordan bilomsetningen til forhandlerne har utviklet seg. Bilbransjen er blant dem som er hardest rammet av den økonomiske krisen som råder i hele verden. De amerikanske bilprodusenten har lenge slitt med feilsatsinger og store pensjonsforpliktelser. Nå er den en gang så stolte industrien rammet av konkursfare. General Motors og Chrysler har begge mottatt nødlån fra myndighetene og har allerede varslet at de trenger ytterligere hjelp.

For februar er det ventet at det samlede bilsalget falt til 6,2 millioner.

I går skremte kvartalstallene fra forsikringskjempen AIG vannet av investorene da den la frem tidenes største kvartalsunderskudd i USA noensinne. De amerikanske myndighetene tar nå nye grep for å redde det skadeskutte forsikringsselskapet American International Group. Totalt stilles en livline på 30 milliarder dollar tilgjengelig som selskapet skal få trekke på ved behov. Dette gjøres for å unngå at AIG igjen skal komme i et desperat behov for kapital. Finanskrisen har rammet AIG tungt, og virksomheten som omfatter forsikringer på obligasjonslån har bidratt til milliardtap.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere