*Nettavisen* Økonomi.

Wall Street på defensiven

Wall Street, USA1, Børs,

Wall Street, USA1, Børs, Foto: SPENCER PLATT (Scanpix)

Nedtur på USA-børsene.

22.01.10 15:52

President Barack Obamas foreslåtte planer om å begrense handlingsrommet til storbankene bidrar til videre kursfall på de amerikanske børsene fredag.

Dow Jones Industrial er ned 0,32 prosent til 10.355,42 poeng, mens teknologitunge Nasdaq faller 0,41 prosent til 2.256,65 poeng. S&P 500 faller 0,37 prosent til 1.112,45 poeng.

Før dagens åpning hadde Dow Jones Industrial-indeksen inntatt negativt territorium for året, mens S&P 500 er 0,1 prosent siden nyttår.

Tøffere linje
President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs. Obama vil forby banker med innskudd som er forsikret av det amerikanske banksikringsfondet å drive risikable aktiviteter som egenhandel med verdipapirer.

Banker ser altså ut til å måtte velge enten å drive egenhandel eller å ta ordinære innskudd. Egenhandel har stått for en betydelig del av overskuddet i mange banker.

- Dette ligner på Glass-Steagall Act, som sier at finansinstitusjon ikke kan bedrive både meglerhusvirksomhet og bank samtidig. Den ble opprettet i kjølvannet av krakket i 1929 og varte til 1999. Mange mener opphevelsen av Glass-Steagall er en sentral årsak til finanskrisen. Vi er ikke uenig i det, kommenterer makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets i en rapport.

Flere av storbankene har også kommet med kvartalstall denne uken, men effekten av dette har blitt overdøvet av Obamas utspill.

- Vakuum av usikkerhet
Det har også skapt usikkerhet etter at det ble kjent at Senatet i USA ikke kommer til å foreta en avstemming denne uken om hvorvidt man vil beholde sentralbanksjef Ben Bernanke i en ny periode på fire år.

- Denen type usikkerhet utfordrer psyken til aktørene i markedet. Når man har gevinst, selger man når det oppstår et vakuum av usikkerhet rundt store ting, som bekreftelse av sentralbanksjefens stilling, og når man har en president som ser ut til å være på et korstog mot å tjene penger, sier Jamie Cox, sjef for Harris Financial Group i Virginia til nyhetsbyrået Reuters.

Industrikonglomeratet General Electric la fredag frem bedre tall en ventet, og aksjen stiger 2 prosent i førhandelen.

McDonalds-aksjen var uforandret etter at fastfood-kjempen la frem styrket overskudd fra samme fjorårsperiode og fortalte at omsetningen økte med 3,2 prosent på verdensbasis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.