NA24.no

Wall Street rett i rødt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
En rekke dårlig nyheter preger børshandelen i New York.

Resultatvarsler og et elendig arbeidsmarkedet er med på å kvele optimismen som ble bygget opp de siste dagene.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede S&P 500-indeksen faller 1,78 prosent til 918,09 poeng, mens Nasdaq Composite faller 2,03 prosent til 1.618,79 poeng. Industriindeksen Dow Jones faller 1,62 prosent til 8.869,26 poeng og er dermed under 9.000-poeng igjen.

Flere mister jobbene
Ferske tall viser at 693.000 stillinger fra lønningslistene innen privat sektor i USA. Tallene fra analysebyrået ADP viser et langt større fall i sysselsettingen enn økonomene hadde fryktet. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ sysselsettingsutvikling på 493.000.

Les mer: Skrekktall fra arbeidsmarkedet

Fredag er det duket for den ferske rapporten for desember fra offisielt hold. Ifølge Dow Jones Newswire forventer økonomene at sysselsettingen falt med 650.000 den siste måneden i 2008. Rapporten vil også fortelle hvordan ledigheten har utviklet seg de siste ved utgangen av fjoråret. Arbeidsmarkedet benyttes som en indikator på hvordan aktivitetsnivået i økonomien går.

Massive oppsigelser
Hydro-konkurrent Alcoa kommer nå med tiltak for å møte utfordringene den økonomiske krisen byr på. Den amerikanske aluminiumsprodusenten skal redusere produksjonen med 18 prosent eller rundt 750.000 tonn årlig. For å spare penger blir også 13.500 arbeidsplasser redusert, og skal i tillegg selge ut deler av virksomheten. Aksjen faller rundt 6 prosent.

Varsler tap
Selskapene har nå begynt å få inn de foreløpige regnskapene etter siste kvartal. Det innebærer at resultatvarslene begynner å renne inn. Det er dyster lesning for aksjonærene.

Intel har sendt ut resultatvarsel der de forteller markedet at de ikke vil nå egne mål for fjerde kvartal 2008. De foreløpige regnskapene har begynt å sammenstilles og viser at omsetningen falt med 23 prosent de tre siste månedene av fjoråret. Nå venter Intel å legge frem en omsetning for fjerde kvartal i fjor på 8,2 milliarder dollar, noe som ligger godt under tidligere guiding på mellom 8,7 og 9,3 milliarder dollar.

I tillegg venter de at bruttomarginen havner i nedre del av tidligere mål på 55 prosent pluss/minus noen prosentpoeng.

Mediegiganten Time Warner tar nye milliardavsetninger etter verditap på eiendeler. Totalt tar de avsetninger på 25 milliarder dollar i fjerde kvartal etter verdijusteringer relatert til eierandeler innen kabel-tv, publiseringsvirksomhet og internettselskapet AOL. For 2008 venter de nå å legge frem et tap.

Blant annet venter de å legge frem et driftsunderskudd for hele året. I 2007 hadde selskapet driftsoverskudd på 8,9 milliarder dollar.

Tidligere har selskapet forventet å legge frem et nettoresultat som viser et overskudd på 1,07 dollar per aksje, men nå blir det et tap uten at de vil tallfeste hvor stort det blir. Analytikerne ventet ifølge Thomson Reuters et resultat på 1,16 dollar per aksje, men det var i forkant av dagens melding.

Venter på Obama
Forventningene er store til Barack Obama. 20. januar overtar han setet som president for USA og allerede har Obama presentert konkrete planer for hvordan den negative økonomiske utviklingen skal snus. Blant hovedoppgavene til den nye presidenten er å sørge for flere arbeidsplasser og at veksten i ledigheten stanser opp og reverseres.

Blant tiltakene som er foreslått er skattekutt og omfattende offentlige investeringer.

Følg utviklingen på Wall Street her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere