*Nettavisen* Økonomi.

Wall Street rett ned fra start

FINANSDISTRIKTET i New York sett fra East River.

FINANSDISTRIKTET i New York sett fra East River. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Usikkerhet om verdensøkonomien tynger USA-børsene.

22.09.15 15:34

Pilene pekte mot en rød børsåpning på Wall Street, mens investorene fortsatt er urolige over globale vekstutsikter og den amerikanske sentralbankens renteplaner.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen ned 1,2 prosent, det samme er S&P 500 og Nasdaq ramler 1,3 prosent.

- Grunnen til usikkerheten er Fed. Nå er alle bekymret om tilstanden i den globale økonomien, sier aksjestrateg Christian Stocker i Unicredit til The Wall Street Journal.

I Europa, hvor Volkswagen-skandalen sender bølger gjennom bilindustrien, faller Frankfurt-børsen 3,2 prosent, mens aksjene i London og Paris er ned henholdsvis 2,5 og 3,4 prosent.

Utslippsskandalen i Volkswagen vil trolig bli en kostbar affære for den tyske bilprodusenten, og i aksjemarkedet blør aksjonærene.

På Frankfurt-børsen faller Volkswagen-aksjen på nytt tirsdag etter at Volkswagen opplyser at det setter til side 6,5 milliarder euro. Det skal dekke regningen for utslippsjukset som nå omfatter rundt elleve millioner biler verden over.

- Inntjeningsmålene for gruppen for 2015 vil bli justert tilsvarende, opplyser bilprodusenten.

Mens Volkswagen tapte nær en femtedel av markedsverdien i går, faller aksjen over 18 prosent i dag. Samlet er dermed aksjeverdier på nærmere 25 milliarder euro barbert bort på to dager.

Det var før helgen det ble kjent at Volkswagen i USA hadde solgt biler med en programvare som endret bilens utslipp under testing av utslipp.

Les også: - Skandalen omfatter 11 millioner biler

Også på USA-børsene er stemningen nervøs i bilaksjene, med General Motors og Ford ned henholdsvis 3,3 og 2,2 prosent i åpningshandelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.