*Nettavisen* Økonomi.

Wall Street ristet av seg nervøsitet

Foto: Fotograf: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Gikk motsatt vei av Europa og Asia.

14.09.09 22:40

USA-børsene begynte svakt, i takt med Asia og Europa, men klatret jevnt og trutt, og endte dagen klart i pluss.

S&P 500 steg 0,6 prosent til drøyt 1.049 poeng, det høyeste nivået siden oktober i fjor. Fra bunnen i mars har indeksen steget 55 prosent. Ett av lokomotivene var tungvekteren General Electris, som mandag steg hele 4,6 prosent.

Det skjer på ettårsdagen for den skjebnesvangre konkursen i Lehman Brothers.

Les mer: Kollapsen som startet panikken

Oppgangen mandag kom tross mange grunner til nervøsitet.

For det første var altså utviklingen i Asia og Europa svak. Dessuten kom det foruroligende handelsnyheter i helgen.

Kina-bekymringer
Investorene er bekymret for en mulig krangel i handelen mellom USA og Kina på grunn av nyheten om at USA har innført straffetoll på dekk fra kinesiske produsenter.

I helgen svarte Kina med et krast varsel om mulige tiltak mot amerikansk eksport av kylling og bildeler til Kina.

Pessimistisk professor
Den nobelprisvinnende økonomiprofessoren Joseph Stiglitz bidrog heller ikke til å heve humøret. Han er av den oppfatning at USA har mislyktes med å rette opp i de underliggende problemene i det finansielle systemet som oppsto i etterkant av kollapsen i Lehman Brothers.

- I USA, og mange andre land, har de bankene som var for store til å feile, nå blitt enda større. Problemene er enda større nå enn de var i 2007, før krisen oppsto, sa Stiglitz i et intervju i Paris mandag, ifølge Bloomberg.

Presidenten talte
President Barack Obama holdt en viktig tale om finanssektoren mandag. Talen ble holdt på - og var rettet til - Wall Street. Obama krever flere innstramminger i regelverket for finanssektoren.

Dette er jevnt over ikke populært blant innsiderne selv, men meningen er selvsagt delte der også, og dessuten var forslagene neppe strengere enn man ventet.

Les mer: Obama strammer finanstøylene

Olje ned
Oljeprisen falt mandag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for levering i oktober falt 43 cent til 68,86 dollar på råvarebørsen i New York. Derimot steg prisen på naturgass markant på det amerikanske markedet.

Det kan ha bidratt til at delindeksen for oljeselskaper steg 0,3 prosent, mens delindeksen for oljeservice la på seg 1 prosent.

Les også: Spår oljepris i hundre

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,22% til 9.626,80

Nasdaq +0,52% til 2.091,78

S&P 500 +0,63% til 1.049,34

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.