NA24.no

Wall Street skremt av fremtiden

(Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-børsene ble preget av dårlig guiding fra selskapene, tirsdag.

Det ble en dag i resultattallenes tegn for New York-børsene, tirsdag. Dårlige fremtidsutsikter fra flere selskaper snudde mandagens børsjubel til ny pessimisme.

NA24 - din næringslivsavis

Den velkjente bransjeindeksen Dow Jones Industrial datt 2,50 prosent til 9.033,66 poeng, med den bredere S&P 500-indeksen noe verre, ned 3,08 prosent til 955,05 poeng.

Det er imidlertid IT-aksjene som virkelig får unngjelde, denne tirsdagen. Nasdaq Composite dalte 4,14 prosent og endte på 1.696,68 poeng.

Mandag fikk de tre indeksene fikk seg et realt løft, med oppganger på mellom 3,5 og 4,8 prosent. Da var det energisektoren som trakk de amerikanske børsene opp, godt hjulpet av sentralbanksjef Ben Bernankes uttalelser om at en redningspakke nummer to kan være aktuelt.

Les mer: Bernanke ønsker flere tiltak

Pøser på med penger
Også i dag blir det presentert nye krisetiltak

Den amerikanske sentralbanken annonserte idag at den vil hjelpe til med å finansiere kjøp av opp til 600 milliarder dollar i pengemarkedsfond. Mange fond har blitt rammet hardt av innløsninger etter Lehman-kollapsen, og fått alvorlige likviditetsproblemer.

Pengetilførselen føyer seg inn i rekken av lignende tiltak. Finansaksjene fikk først en oppsving, men heller ikke denne gang varte den lenge.

- Likviditetstilførselene er så massive at de på et eller annet tidspunkt vil begynne å gjøre en forskjell, sier Mike Allocco, partner i Brazos Capital Management, til Bloomberg News.

- Jeg er mer bekymret over å miste en oppsving enn en betydelig nedtur i aksjer, fortsetter han.

Tungt i teknologi
Investorer så imidlertid ike ut til å dele Alloccos syn.

Nedgangen på Wall Street ledes altså an av teknologisektoren. Etter børsslutt mandag la Texas Instruments frem sine kvartalstall. Tallene kom inn under forventning og selskapet hadde pessimistiske anslag for fremtiden.

Les mer: Forverring for Texas Instruments

Texas Instruments-aksjen falt 6,5 prosent i dagens handel.

Et annet høyprofilert IT-selskap, Sun Microsystems, la også frem skuffende tall, og aksjen raste 17 prosent.

Dystre utsikter
Selv om resultatene ikke har vært så alt for gale har det kommet det kommet flere selskap i IT-sektoren kommet med dystre spådommer om fremtiden. Først ut var internettauksjonsgigant Ebay i forrige uke.

- Det virkelige problemet er ikke så mye resultatene selv, men fremtidsutsiktene, som er dystre, understreker Peter Cardillo, sjeføkonom i Avalon Partners, til Marketwatch.

Etter børsslutt denne tirsdagen kommer Apple og Yahoo med tall.

Les mer: Tjener fett på iPhone

Les også: Yahoo, de gir folk sparken

Resultatrush
Akkurat som her hjemme, er resultatsesongen i full sving på Wall Street. Flere av de amerikanske tungvekterne har kommet med tall denne tirsdagen.

I dag har tre av selskapene fra den prestisjetunge Dow Jones-indeksen, som inneholder 30 av de største og viktigste selskapene i USA, kommet med tall.

Blant dem er Caterpillar. Bulldoserkjempen fikk et nettoresultat på 868 millioner dollar, eller 1,39 dollar per aksje, ned 6,4 prosent mot 927 millioner dollar og 1,40 dollar per aksje i tredje kvartal 2007. Omsetningen økte samtidig med 13 prosent til 13 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg News ventet analytikerne et resultat på 1,41 dollar per aksje av en omsetning på 12,1 milliarder dollar.

Aksjen falt 4,6 prosent.

Les mer: Kostnader presser Caterpillar

Legemiddelgiganten Pfizer presenterte også resultater, tirsdag. Omsetningen var nesten likt med i fjor, og kom inn på 11,97 milliarder dollar. Derimot var det fart over nettoresultatet. Det kom inn på 2,28 milliarder dollar, tre ganger høyere enn i samme periode i fjor.

I tredje kvartal 2007 tok selskapet riktignok en gigantnedskrivning i forbindelse med et feilslått legemiddel, men dagens resultat var bedre enn analytikernes forventninger.

Aksjen steg 1,1 prosent i tirsdagens handel.

Kjemikaliekjempen DuPont er den tredje av Dow Jones-selskapene til å komme med tall. Omsetningen økte med rundt 9 prosent til 7,3 milliarder dollar, men resultatet falt med 30 prosent til 367 millioner dollar.

Aksjen datt 7,3 prosent.

- Fokus på nedkjøling
- Investorene fokuserer på nedkjølingen i økonomien, sier Doug Peta, markedsstrateg ved J&W Seligman & Co., til Bloomberg News.

- Den tredje resultatsesongen kommer til å bli tøff for markedet, siden mer eller mindre alle selskapene kommer til å gi en fjerdekvartalsguiding som i beste fall er dempet, fortsetter han.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -2,50 % til 9.033,66 poeng

S&P 500 -3,08 % til 955,05 poeng

Nasdaq Composite -4,14 % til 1.696,68 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere