NA24.no

Wall Street slår tilbake

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter en nervøs børsdag pekte pilene endelig opp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Endelig endte USA-børsene opp mandag. Det kan se ut til at frykten for en korreksjon i markedet kan ha sluppet taket etter forrige ukes brutale avslutning på Wall Street. Men volatiliteten i markedet er fortsatt høy og kredittbekymringene stikker dypt.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er bra for aksjene å ha fått denne korreksjonen ut av veien, så ser vi hvor ferden går videre, sa Matt Smith, sjef for Affiliated Capital, ifølge MarketWatch.

I forrige uke avsluttet Wall Street sin verste uke siden 2003. Frykt for at aksjemarkedet vil tre inn i en større korreksjon skremte markedet etter at kredittmarkedet skrumpet inn. Vanskeligheter med å skaffe finansiering av oppkjøp gjennom å ta opp obligasjonslån sendte aksjene nedover.

Etter en nervøs børsåpning i dag, hvor indeksene svingte i alle retninger, pekte pilene opp til slutt. Meglerne på Wall Street mener at det store fallet forrige uke er en god kjøpsmulighet.

S&P 500-indeksen steg etter sitt bratteste fall siden september 2002 forrige uke, mens Dow Jones hentet seg inn etter sitt største fall siden mars 2003.

American Home Mortgage falt hele 44 prosent før handelen etter at de har utsatt betalingen av et kvartalsvis utbytte, noe som førte til at aksjen ble supendert fra handel. Selskapet trenger og bedre likviditeten frem til de har skaffet seg en bedre forståelse på situasjonen i markedet.

Europas største bank, HSBC, melder om et overskudd på 25 prosents resultatvekst i andre kvartal. Dette kommer til tross for at banken var blant de første til å advare mot virkningene av usikkerheten knyttet til subprime-lånene. I sin resultatrapport sier selskapet av tapet på fordringer i tilknytning til missligholdte lån i USA ligger på samme nivå som i fjor, men at de har stanset tegningen av denne type lån.

Samtidig har den tyske långiveren IKB advart mot omfanget av sine subprime-eksponering. Aksjen gikk på en kraftig smell i Tyskland.

ABN Amro la frem sitt resultat for andre kvartal mandag morgen og måtte vise til et resultatfall på 7 prosent. Samtidig trakk styret i selskapet sin anbefaling i forbindelse med Barclays bud på finanskjempen. Trekket skjer etter at et konkurrerende bud fra Royal Bank of Scotland, Banco Santander og Fortis fremstår som bedre.

Akzo Nobel støter på nye problemer i forbindelse med et oppkjøpsforsøk på 15,8 milliarder dollar for Imperial Chemical Industries.

Anleggsmaskinene som ligger under Bobcat-navnet er solgt til det sørkoreanske selskapet Doosan Infracore for 4,9 milliarder dollar.

I forrige uke kom det elendige boligstatistikk fra verdens største økonomi. I USA falt bruktboligsalget i juni til det laveste nivået siden slutten av 2002 og overrasket økonomene negativt. Bedre ble ikke nyboligsalget. Totalt falt antallet solgte nye boliger med 6,6 prosent fra et allerede nedjustert takk fra måneden før.

Fasiten for veksten i økonomien overrasket på den positive siden og var høyere enn hva markedet hadde regnet med. Denne oppgangen skyldes i hovedsak den svake dollarkursen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 0,70% til 13.358,31

Nasdaq + 0,82% til 2.583,28

S&P 500 + 1,03% til 1.473,91

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere