*Nettavisen* Økonomi.

Wall Street tar en pust i bakken

AVVENTENDE: Pilene peker mot en svak start på USA-børsene mandag, etter at forventningene til en renteøkning i verdens største økonomi har steget og børsene har gått mye siden starten av oktober. Foto: Spencer Platt (Afp / NTB scanpix)

Markedet ser 70 prosent sjanse for rentehopp i desember.

09.11.15 15:32

Pilene pekte mot en svak start på USA-børsene mandag, etter at forventningene til en renteøkning i verdens største økonomi har steget og børsene har gått mye siden starten av oktober.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen ned 0,39 prosent, S&P 500 faller 0,38 prosent og Nasdaq er ned 0,43 prosent.

Litt under rekorden
Børsoppgangen den siste tiden har sendt den brede S&P 500-indeksen opp til 2091 poeng, ikke langt under rekorden satt i mai.

- Jeg er sikker på at enkelte vil benytte dette øyeblikket til å trimme noen posisjoner – det er kun forsvarlig, sier strateg Heinz-Gerd Sonnenschein i Deutsche Postbank til Bloomberg.

- Vi må vurdere nivåene vi er på, gitt at S&P 500 kun er litt unna rekorden. Med den amerikanske økonomien som endelig ser sterk ut og selskapsresultater som er litt bedre enn ventet, returnerer det litt ro, legger strategen til.

På selskapssiden går selskapenes rapporteringssesong mot slutten. Ifølge Bloombergs tall har rundt 71 prosent av selskapene i S&P 500-indeksen hittil slått resultatforventningene.

Forventningene har imidlertid vært betydelig nedjustert. Mens analytikerne i oktober forventet et fall i resultatene på 6,1 prosent, venter de nå en nedgang på 3,8 prosent.

Økte renteforventninger
En overraskende sterk sysselsettingsrapport på fredag bidro til styrking av dollaren og økte amerikanske markedsrenter. Markedets forventninger til en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken har også økt. Ifølge Bloomberg prises det inn en sannsynlighet på 68 prosent for renteøkning ved Federal Reserves møte i desember.

På dagens makrokalender er det tynt med kursdrivende nøkkeltall, men i løpet av uken slippes det flere nøkkeltall fra Kina, deriblant inflasjonstall og statistikk over industriproduksjonen.

Fra USA kommer detaljhandelstall og forbrukertillit på fredag, samme dag som nye BNP-tall slippes fra eurosonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.