*Nettavisen* Økonomi.

Wall Street til årsbeste

Foto: Richard Drew (Scanpix)

Børsene suser oppover på Wall Street.

23.11.09 16:22

Økt risikoappetitt har preget innledningen av børsuken. USA er inntet unntak

Fredag falt Wall Street for tredje dag på rad. Nedturen var imidlertid ikke stor, og uken som helhet ga et blandet bilde: S&P 500 og Nasdaq falt, mens Dow Jones endte uken i pluss.

Mandag stiger de toneangivende indeksene kraftig fra start. Den brede S&P 500 er opp 1,58 prosent til 1.108,23 poeng, mens Dow Jones Industrial stiger 1,41 prosent til 10.462.28 poeng. Teknologitunge Nasdaq stiger 1,92 prosent til 2.187,98 poeng.

Råvarer opp, dollar ned
Bildet preges av en bredt svekket dollar og oppgang for råvareprisene. Ifølge analytikere faller dollaren som følge av signaler om at sentralbankene fortsatt vil holde styringsrentene på rekordlave nivåer i et forsøk på å få fart på den økonomiske veksten.

- Dollaren svekkes og trenden har frem til nå vært at en svak dollar presser opp prisene på råvarer og aksjer. Etter den dippen vi hadde i forrige uke vil vi se at mange kjøpere kommer inn igjen og bidra til å sende opp markedene opp mer enn èn prosent, sier sjefanalytiker Arthur Hogan ved Jefferies & Co til nyhetsbyrået Reuters.

Oljen stiger
Prisen på januarkontraktene på råolje stiger 1,3 prosent til 78,45 dollar fatet på råvarebørsen i New York mandag. Oppgangen har bidratt til å sende opp Chevron-aksjen i førhandelen.

Oljeservicekonsernet Schlumberger stiger 2,4 prosent i Europa etter at Credit Suisse er ute med en kjøpsanbefaling på aksjen.

Bruktboligtall
Mens forrige uke var nokså rolig på makrofronten er denne uken desto mer begivenhetsrik.

Mandag venter markedet på bruktboligsalget for oktober. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News er det ventet en oppgang på 2,3 prosent til en årlig rate på 5,7 millioner boliger i forrige måned. Dette vil i så fall være det høyeste nivået som re registrert på to år, og det vil være sjette måned på rad med oppgang.

I løpet av uken ssom for amerikanerne sin del avsluttes med Black Friday og Thanksgiving-festen, kommer det også forbrukertillitstall og de månedlige tallene for forbruk, inntekt og priser.

Rentebildet
Nordea Markets skriver i en rapport mandag at det internasjonalt blir fokus på referatet fra siste møte i den amerikanske sentralbanken.

- Diskusjonen rundt hvordan å utforme utsagnet om å holde renten lav for en «extend period» blir viktig. Det var noen spekulasjoner om at den ville fjernes i forkant av møtet, noe som ikke skjedde. I forbindelse med referatet vil det også komme nye anslag fra Fed, skriver meglerhusets analytiker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.