NA24.no


VENTER PÅ FED: Etter den verste børsuken siden august ligger det an til en rolig start for Wall Street mandag.
VENTER PÅ FED: Etter den verste børsuken siden august ligger det an til en rolig start for Wall Street mandag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Wall Street venter på første renteøkning siden 2006

Sist oppdatert:
Rolig børsåpning i USA etter den verste uken siden august.

Etter den verste børsuken siden august lå det en til en rolig start på Wall Street mandag.

Stadig nye fall i råvareprisene, med en oljepris som er på det laveste nivået siden slutten av 2008, har dratt med seg verdens aksjemarkeder.

I forrige uke falt den brede S&P-indeksen nærmere fire prosent, mens oljeprisen er ned 14 prosent de siste syv dagene. Så langt i dag er nordsjøoljeprisen ned fire prosent til 36,8 dollar fatet.

Les også: - Skrekkscenarioet er 20 dollar

I åpningshandelen mandag stiger Dow Jones-indeksen og S&P 500 knappe 0,1 prosent og Nasdaq er uendret.

- Ny svakhet i råvareprisene og den kommende første renteøkningen fra Fed bidrar til mer risikoaversjon, skriver Lee Hardman i Bank of Tokyo-Mitsubishi i et notat, ifølge The Wall Street Journal.

Venter på renteøkning
Den amerikanske sentralbankens rentemøte som avsluttes på onsdag er ventet å ende med at styringsrenten heves for første gang siden 2006. Siden slutten av 2008, da finanskrisen herjet, har renten vært holdt i tilnærmet null.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker på at flertallet av analytikerne venter at intervallet for styringsrenten heves til 0,25-0,50 prosent. Samtidig priser markedet inn en sannsynlighet på rundt 80 prosent for renteheving.

- At Fed vil heve betraktes nå nærmest som en «done deal», og usikkerheten dreier seg således primært om hvor forsiktige signaler Fed vil velge å gi for veien videre. Hvis Fed likevel skulle velge å ikke heve, vil markedsutslagene kunne bli store, skriver sjeføkonomen i en morgenrapport.

I andre regioner er det ikke mye optimisme å spore mandag. De fleste Asia-børsene endte i rødt, mens børsene i Paris og Frankfurt er ned henholdsvis 0,4 og 0,9 prosent. I London er aksjene uendret.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere