Wall Street virusrammet

Foto: (Scanpix)

Svineviruset bidrog til nervøsitet på Wall Street.

27.04.09 23:09

Svineviruset skapte mandag nervøsitet på Wall Street. Frykten for en global epidemi tynger generelt, men spesielt hardt rammet er reiselivsaksjer.

Cruiseselskapet Royal Caribbean og Carnival falt henholdsvis 16 og 14 prosent. Flere fly- og hotellselskaper viste tilsvarende minustall.

Det var neppe tilfeldig at en av de få positive sektorene var farmasiaksjer, som Pfizer, som steg 2,5 prosent. Aller størst oppgang har mindre biotechselskaper som jobber spesielt med vaksiner.

GM opp
General Motors kommer med et sist forsøk på å redde selskapet fra en konkurs. Ved omfattende kuttplaner og konvertering av gjeld skal de unngå å be om konkursbeskyttelse. Et stort antall ansatte må også belage seg på å miste jobben og flere fabrikker skal stenges. Långiverne får tilbud om å konvertere gjeld til aksjer. Totalt vil eierne av 27 milliarder dollar i låneforpliktelser få tilbud om å bytte til aksjer, og denne eiergruppen vil få en andel på 10 prosent av de utestående aksjene.

Avtalen er også avhengig av klarering fra myndighetene ved finansdepartementet. Det hvite hus stiller seg positiv til initiativet. General Motors advarer gjeldshaverne mot at de vil slå seg selv konkurs hvis ikke et tilstrekkelig antall godkjenner tilbudet. Blant annet er det klart at bilmerket Pontiac vil legges ned.

Aksjekursen i General Motors åpnet med en oppgang på 33 prosent, og endte opp 21 prosent.

Les mer: Tidenes salgssignal? og Siste trekk fra GM

Telekjempen Verizon fikk et justert resultat for engangstilfeller på 63 cents per aksje i årets første kvartal mot 61 cents i tilsvarende kvartal året før. Det skjer etter at de viser en vekst på over 11 prosent på topplinjen. Analytikerne ventet at USAs største mobiloperatør ville legge frem et justert resultat på 59 cents per aksje, viser estimater fra FactSet Research. Det skriver Marketwatch.

Aksjen endte ned 1,5 prosent.

På makrofronten er det tynt med nyheter. Tirsdag starter et to dager langt rentemøte i USA. Det er ikke ventet noen handlinger knyttet til rentenivået, men signalene og eventuelt andre tiltak fra den amerikanske sentralbanken vil bli fulgt nøye av markedene. Mot tampen av 2008 kuttet Federal Reserve styringsrenten til et nivå som ligger i et intervall mellom 0 og 0,25 prosent.

Nå er det klart at sentralbanken mener at renten ligger likevel for høyt.

Les mer: - Burde få betalt for å låne penger

Dollaren styrker seg markant og er med på å sende oljeprisen nedover. Den amerikanske valutaen blir ansatt som en trygg havn når usikkerhet og frykt sprer seg i markedet. Det er fortsatt uklart hvor rammet den økonomiske aktiviteten i verden vil bli, men tidligere har det vist seg å få en kortvarig negativ innvirkning på kapitalmarkedene.

På råvarebørsen i New York falt kontraktene på den amerikanske lettoljen med snaut 3 prosent til 50,14, etter å ha vært vesentlig mer ned tidligere på dagen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,64% til 8.025,00

Nasdaq -0,88% til 1.679,41

S&P 500 -1,01% til 857,51

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.