Walmart er USAs største butikkjede og er nettgiganten Amazons største konkurrent i kampen om kundene. I 2015 gikk sistnevnte forbi Walmart i verdi. I fjor var Walmart USAs tredje største detaljist på nett - bak Amazon og Ebay.

I forrige uke skrev senator Bernie Sanders, som lenge har erklært at han er en demokratisk sosialist, at Walton-familien tjener mer per minutt enn Walmart-ansatte gjør i løpet av et år.

En faktasjekk fra Washington Post viser at selv om Walmart-ansatt hadde jobbet 40 timer i uken, hadde den ansatte likevel tjent mindre i løpet av et år enn det Walton-familien tjener i minuttet. Og da tar avisen kun med utbyttet familien tar på 3,1 milliarder dollar i året, og utelukker dermed inntekt fra lønn, bonuser og så videre.

Knalltall for 2018

Tirsdag ettermiddag kom svaret på hvordan Walmart farte i fjerde kvartal og for året som helhet: I 2018 omsatte Walmart for 514,4 milliarder dollar - en økning på 2,8 prosent fra 2017. Netthandelen økte med hele 40 prosent.

Selskapet betaler ut 13,5 milliarder dollar i utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Walmart-aksjene har økt med 7 prosent så langt i 2019.

Walmart knuste analytikernes forventninger for fjerde kvartal: Kjeden leverte et resultat per aksje på 1,41 dollar, med en omsetning på 138,8 milliarder dollar. Ifølge CNBC forventet analytikerne et justert resultat per aksje på 1,33 dollar for fjerde kvartal, med en omsetning på 138,65 milliarder dollar.

Salget for fjerde kvartal 2018 var forventet å være 2,9 prosent høyere enn tilsvarende periode året før. Walmart leverte imidlertid et salg som var 4,2 prosent høyere enn året før.

Netthandelen økt med 43 prosent i fjerde kvartal.

Oljefondet kastet Walmart ut

Walmart, som ble registrert som et aksjeselskap i 1969 og kom på New York-børsen i 1972, ble grunnlagt av Sam Walton. Walton-familien eier i dag 51,11 prosent av Walmart-aksjene.

I 2006 kastet Oljefondet ut den den gigantiske varehuskjeden etter anbefalinger fra Etikkrådet. Rådet mente den gang at kjeden brukte mindreårige ansatte, diskriminerte kvinner, hindret fagorganisering og drev med urimelig avstraffing og innelåsing av ansatte.

Tirsdag morgen ble Walmart-aksjen handlet for nesten 100 dollar.

Tirsdag ettermiddag reagerte markedet på knallresultatene ved å sende Walmart-aksjen kraftig opp i førhandelen på Wall Street. Oppgangen er på 4,8 prosent, til 104,75 dollar per aksje.

Aksjen nådde rekordhøyder i 2018, da den på et tidspunkt ble handlet for 109,98 dollar aksjen.