*Nettavisen* Økonomi.

«We are an American family and we rise or fall together as one nation»

Barack Obama får fire nye år i Det hvite hus. Følg valget i direkte-feeden over!

07.11.12 14:24

HTML EMBED

CHICAGO (NTB)/WASHINGTON, DC (Nettavisen): Barack Obama er nattens store seiersherre. Obama har trolig sikret seg 303 av de 538 valgmennene og er dermed gjenvalgt som president for fire nye år.

GUNNAR STAVRUM: Seier for flerkulturelt USA

Kun få øyeblikk etter at de store TV-kanalene kåret ham til vinner basert på prognoser, var presidenten ute på mikrobloggnettstedet Twitter. «Dette skjer på grunn av dere. Takk», skrev Obama.

Meldingen var onsdag morgen delt av rundt 500.000 mennesker, noe som er ny rekord.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Det beste har vi fortsatt foran oss, lovet USAs president Barack Obama i en svært engasjert takketale til jublende demokrater i Chicago.

Til tonene av Stevie Wonders «Signed, Sealed and, Delivered – I'm Yours» gikk han sammen med sin familie på scenen foran jublende demokrater som brukte god tid på å hylle Obama før han fikk ordet.

I takketalen sa Obama blant annet at han aldri har hatt større håp for USA enn han har nå. Den gjenvalgte presidenten benyttet også sjansen til gratulere konkurrenten Mitt Romney med det han beskrev som en «hardt kjempet» valgkamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Bestemte vår skjebne

– I natt var vi med og bestemte vår skjebne, sa han til alle som hadde møtt fram for å høre seierstalen.

– Jeg har aldri vært mer stolt av Amerika, fortsatte han.

Men Obama minnet også om at det er tøffe tak som venter ham i den andre perioden i Det hvite hus.

– Vi må gjøre kompromisser, sa han og la vekt på at det vil bli nødvendig å samarbeide, ikke minst med republikanerne og Mitt Romney.

– Jeg må snakke med Romney om hvordan vi kan samarbeide for å bringe landet fremover, sa han.

Se deler av talen her:

HTML EMBED

– Det beste gjenstår

Obama sa det var takket være velgerne at det nå er mulig å «oppfylle vår amerikanske drøm».

– Vi vet i vårt hjerte at for Amerika gjenstår det beste, sa han.

Presidenten benyttet også muligheten til å takke hver eneste amerikaner som deltok i valget.

– Enten dere stemte for første gang, eller ventet i kø veldig lenge – det må vi forresten få ordnet opp i, sa Obama.

Barack Obama lovpriset også vanlige amerikanere, enten det er soldaten som verver seg på nytt selv om han tidligere er blitt skadd, eller arbeideren som godtar lønnsnedgang for å redde arbeidsplassen.

– Dette er et land jeg er stolt over å ha ledet som president, sa han.

– Det spiller ingen rolle om man er hvit, spansktalende, homofil eller heterofil. Det finnes ingen blå eller røde stater. Vi er, og kommer alltid til å forbli, Amerikas forente stater, sa Obama.

Les også: Obama senker dollaren

- Jeg har nettopp ringt president Obama og gratulert ham
Ved 07-tiden norsk tid erkjente republikanernes presidentkandidat Mitt Romney nederlaget og gratulerer Barack Obama med valgseieren.

Se video av talen her:

HTML EMBED

Romney ventet en stund med å innrømme nederlaget, men kom til slutt ut på scenen i Boston der Republikanerne holdt sin valgvake.

- Jeg har nettopp ringt president Obama og gratulert ham med seieren, sa Romney til skuffede tilhengere.

Han påpekte at USA står overfor store utfordringer og understreket at det nå er viktig å samarbeide over partilinjene.

– De politiske lederne må heve seg over smålige partikonflikter. Jeg ber for at presidenten vil få landet vårt ut av problemene, sa Romney.

Han roste også kona Ann, før familien og visepresidentkandidat Paul Ryan kom opp på scenen

Mitt Romney vant i North Carolina og Indiana, delstater Obama seiret i for fire år siden, men var i realiteten sjanseløs etter som stemmene ble talt opp.

I en oversikt fra nettstedet Real Clear Politics får Obama 284 valgmenn, mot Romneys 203.

Det er ikke kåret noen vinner i Virginia, Florida og Nevada, mens stemmelokalene fortsatt er åpne i Alaska.

Utfallet i disse delstatene vil imidlertid ikke få noen innvirkning på utfallet.

Se valget direkte på WEB-TV:

CNN: Direkte fra Obamas hovedkvarter

CNN: Direkte fra Romneys hovedkvarter

– Vi elsker dette!

På Demokratenes valgvake i Chicago var Obama-tilhengerne over seg av begeistring.

– Vi elsker dette! Vi er så oppspilte. Særlig for våre barnebarn. De bor i England, men nå har de en grunn til å komme tilbake. Denne seieren for Obama er enda viktigere enn den forrige, sier Gary og Candice Drimmer til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JIM WATSON (Afp)

Jubelen sto i taket etter hvert som stadig flere positive resultater for president Obama ble offentliggjort på CNN.

– To perioder! Jeg elsker det. Det betyr forandring for hele verden. En positiv retning for hele verden. Dette er historie, sier Charles Watson

i jungelen av jublende tilhengere som strømmer inn foran scenen der Obama om ikke lenge kommer ut for å holde sin andre seierstale.

– Det er en historisk natt. Å gjenvelge Barack Obama sier mye om hvor USA har kommet. Koalisjonen han har bygget opp med forskjellige grupper sier mye om hvor landet står i dag. Vi er stolte for å være her i dag, sier John Sullivan, som er på valgvaken sammen med kona og sine to små døtre.

Følg valget direkte her: (Saken fortsetter under)

HTML EMBED
:

Seiersrus
- Folk løper ut i gatene og roper «four more years», meldte Nettavisens journalist Ina Rosenberg Stavrum entusiastisk fra folkevrimmelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun befinner seg i Washington DC, der Barack Obama er den store vinneren.

Da CNN kl 05.18 erklærte Obama vinneren av valget, reagerte folk i bydelen U Street spontant med å løpe ut i gatene, hoppe rundt og klemme hverandre, mens passerende biler tuter vilt.

Umiddelbart etter at CNN erklærte at president Barack Obama gjenvelges til fire nye år i Det Hvite Hus, brøt jubelen løs blant tilhengerne på restauranten Ben’s Chili Bowl.

- Jeg er så glad, det er den beste dagen i mitt liv, forteller Cuitisha Travis til Nettavisen.

- Vi står samlet
Hun var blant dem som tok til gatene og observerte fyrverkeriet fra U Street i Washington, D.C. Etter flere timer foran TV-skjermene på diverse restauranter i gaten ble det fort feststemning i det Obamavennlige området.

Kendall Biel var blant dem som hadde stemt for Obama og kunne juble høyt for resultatet.

- Han har en visjon for et nytt Amerika. Det handler ikke om å være republikaner eller demokrat, men at vi står samlet. Vi må stå sammen og skape fred. Jeg er veldig stolt av at Obama nå har fire nye år å bevise seg på, mener hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forventer bedring
Flere av amerikanerne Nettavisen snakket med fortalte om høye forventninger til presidentens andre runde.

- Jeg var litt nervøs i forkant av valgkvelden. Min jobbfremtid var avhengig av at han ble gjenvalgt. Jeg håper han nå kan forbedre jobbmarkedet i enda større grad, sier James Irons.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kan være selvsikker
Utenfor Det Hvite Hus samlet det seg en stor gruppe mennesker rett etter at resultater var kjent.

Blant dem var Peter Roquemore fra Pennsylvania. Han mener presidenten har lyktes i sin kampanje å legge en klar plan for landets fremtid, men at det gjenstår å se om han vil klare å nå målene han har satt.

- Jeg tror det blir en spennende tid fremover for USA. President Barack Obama kan nå være selvsikker på at det amerikanske folket er klare for hans agenda og han kan være mer frempå. Republikanerne i Kongressen kommer nok til å merke det, spår han.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vant som ventet
Den norske USA-forskeren Svein Melby er ikke overrasket over at president Barack Obama ble gjenvalgt.

Til tross for at valgdagsmålinger viste dødt løp mellom Obama og utfordreren Mitt Romney i flere viktige vippestater, synes ikke Melby at det var noen thriller.

– Dette synes jeg så rimelig klart ut allerede tidlig på kvelden da valgdagsmålingene viste at han fortsatt hadde en solid majoritet blant kvinnelige velgere, sier Melby til NTB.

Han legger til at en annen indikator var at det var jevnt mellom de to kandidatene blant uavhengige velgere.

– Romney hadde måttet ta igjen og jevne ut forskjellen i begge disse gruppene hvis han skulle hatt en sjanse til å vinne. Da dette ikke var tilfelle, kunne det bare gå én vei, sier Melby, som leder Senter for transatlantiske studier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Spencer Platt (Afp)

– Målingene har truffet
USA-kjenner Jan Arild Snoen var sikker på Obama-seier etter som kvelden skred fram.

– Det kan se ut til at meningsmålingene har truffet veldig godt, sier Snoen, som i lengre tid har referert til sannsynlig Obama-seier.

USA-forsker Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen påpeker imidlertid at gjenvalgseffekten ved tidligere valg, er blitt svekket.

– Det slående ved denne valgkampen er at det har vært såpass jevnt selv om vi har en president som går til gjenvalg, sier Grendstad til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

HTML EMBED


Uforandret i Kongressen
Republikanerne hadde sin valgvake i Boston i Romneys hjemstat Massachusetts. På vei inn til valgvaken var Louis Sheldon sikker på seier.

– Vi har fått nok av Obama. Ingen jobber og ingen velstand. Vi er på vei samme vei som Hellas, hevdet Sheldon, som har vært en av Romneys støttespillere i valgkampen.

CNNs prognoser viser også at Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus, mens Demokratene forblir i majoritet i Senatet.

Nettavisen fulgte valget direkte i natt - sjekk vårt Live Studio her

Notaker: Valget løser ikke status quo
At president Barack Obama ble gjenvalgt, forandrer ikke maktfordelingen i Washington, sier historiker Hallvard Notaker. Han mener Obama står overfor akkurat de samme utfordringene som før.

– Dette valget løser ikke det overgripende problemet i amerikansk politikk – den harde fronten mellom presidenten og det republikanske flertallet i Representantenes hus, sier Notaker og påpeker at fordelingen av makten i Washington forblir slik den har vært.

Historikeren og forfatteren understreker at Obama er nødt til å samarbeide med Republikanerne for å få gjort noe med de mange og store problemene som ennå ikke er løst:

– Gjelda, budsjettunderskuddet, behovet for en skattereform, trygdereform og kanskje til og med en eller annen type innvandringsreform – dette er saker med harde fronter, sier han.

Men Notaker avviser at Obama er svekket.

– Han blir styrket av den fornyede tilliten fra velgerne, men problemet hans er at motparten i Kongressen også har fått det. Selv om Obama kommer til å hevde at han har fått et slags mandat av folket, vil Republikanerne peke på at de også har fått fornyet sitt flertall – det er også et slags mandat, sier Notaker.

De neste fire årene vil preges av harde motsetninger, og Notaker påpeker at det ikke vil være slik at politiske motstanderne plutselig enige.

– Hva Obama får utrettet avhenger ikke av hans personlige opptreden alene

Statsministeren gratulerer Obama

- Jeg gratulerer president Barack Obama med gjenvalget som USAs president. Jeg ser frem til å videreutvikle samarbeidet med Obama i møte med de betydelige utfordringene verdenssamfunnet står overfor, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- USA er vår viktigste allierte. Vårt forhold er basert på felles verdier og interesser. I en omskiftelig og uforutsigbar verden er sterkt amerikansk lederskap av stor betydning.

- Jeg ser frem til å videreutvikle vårt gode, nære forhold til USA. Vi samarbeider nært innenfor sikkerhetspolitikken og NATO. Sammen med USA, ønsker vi også å videreføre kampen mot global fattigdom og satsing på mødre- og barnehelse.

(NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.