NA24.no

Whisky-flaske solgt for 9 millioner kroner

Danny McIlwraith ved auksjonshuset Bonhams viser fram verdens dyreste whiskyflaske som onsdag ble solgt for drøyt 9 millioner kroner i Edinburgh.
Danny McIlwraith ved auksjonshuset Bonhams viser fram verdens dyreste whiskyflaske som onsdag ble solgt for drøyt 9 millioner kroner i Edinburgh. Foto: Andrew Milligan (AP)
Sist oppdatert:
En asiatisk kjøper la onsdag drøyt 9 millioner kroner på bordet under en auksjon i Skottland og sikret seg dermed tidenes dyreste whisky.

Flasken med Macallan Valerio Adami 1926 ble lagt ut for salg av auksjonshuset Bonhams og budene var mange og friske.

En budgiver i Asia gikk seirende ut etter å ha lagt 847.750 britiske pund på bordet, drøyt 9 millioner kroner.

– Kjøperen er fra Det fjerne østen der det har vært enorm interesse for whisky, sier Richard Harvey ved Bonhams.

Macallan Valerio Adami-whiskyen ble destillert i 1926 og lå på fat til 1986, da det ble tappet 24 flasker. De to kjente kunstnerne Peter Blake og Valerio Adami laget etikettene til tolv flasker hver, og det var en av Adami-flaskene som onsdag satte auksjonsrekord.

Den forrige whisky-rekorden ble satt under en auksjon i Hongkong i mai, da en kjøper la i underkant av 8,7 millioner kroner på bordet for en tilsvarende flaske.

Les mer: David Bowies første demo solgt for 430.000 kroner

Det er ikke kjent hvor mange av de øvrige 22 Macallan-flaskene som fortsatt eksisterer, men én skal ha blitt ødelagt under jordskjelvet i Japan i 2011 og en annen skal være drukket opp.

Charles MacLean, som er en ledende ekspert på skotsk whisky, konstaterer at de gylne dråpene har blitt et yndet investeringsobjekt.

– Whisky er det tredje mest populære investeringsobjektet når det råder usikkerhet i aksjemarkedet, bare forbigått av veteranbiler og kunst. Verdien de siste årene har vært høyere en gull, konstaterer han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere