Gå til sidens hovedinnhold

Widerøe varsler rutekutt

Regjeringens kutt i flypassasjeravgiften var ikke nok.

- Vi hadde en forhåpning om et kutt i avgiftene som monner. Det som kommer er for lite. Det vil ikke ha noen effekt, sier Silje Brandvoll, kommunikasjonsdirektør i Widerøe, til Nettavisen.

Slik Nettavisen meldte tidligere i dag, kutter regjeringen mandag flypassasjeravgiften fra 84 til 75 kroner for ruter i Europa, men øker den utenfor Europa.

Les også: Lavere flypassasjeravgift i Norge og Europa

Kuttet er altså på rundt ti prosent, mye mindre enn Widerøe håpet på.

Flyselskapet mener reduksjonen er langt fra tilstrekkelig til å sikre de nødvendige rammebetingelser for dagens kommersielle kortbanenett i distrikts-Norge.

- Det betyr at for våre korteste ruter, som Bodø-Stokmarknes, et flytur på tjue minutter, har like stor avgift som en flytur til Kanariøyene. Vi trengte et kraftigere tak for å få dette til. Slik det er nå, blir det for tøft, sier hun, som sier at Widerøe nå må se på hvilke ruter de skal kutte.

Les også: Ryanair vil ikke satse i Norge

- Blir det ikke tatt ytterligere grep i det endelige budsjettet, så er konsekvensene ytterligere rutekutt, sier Brandvoll.

Hun sier imidlertid at kutte vil komme på din minste, mest marginale rutene med lavt trafikkgrunnlag.

Les også: Widerøe kutter 44 ukentlige flyavganger

- Vi må gå gjennom ruteregnskapet, men det er naturlig nok mange distriktsruter der trafikkgrunnlaget er begrenset som er mest utsatt, sier hun.

Finansminister Siv Jensen påpeker på sin side at Widerøe tross alt vil dra fordeler av kuttet i flypassasjeravgiften, selv om kuttet ikke var like stort som flyselskapet håpet.

- Mange mener det fornuftig å differensiere flypassasjeravgiften. Den går ned i Norge og Europa og opp for lange reiser. Det er et bidrag til Widerøe, som de vil nyte godt av, sier hun til Nettavisen.

Hun ønsker ikke kommentere de konkrete kuttene til Widerøe.

Kommentarer til denne saken