*Nettavisen* Økonomi.

Widvey vil stramme inn overfor NRK

Utredningsgruppen som har gjennomgått Norsk Kulturråd, her ved leder Christine Hamnen (t.h.), overleverer sin rapport til kulturminister Thorhild Widvey på statsrådens kontor. Nå skal Widvey se nærmere på NRKs finansiering. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vurderer å stramme inn på NRKs muligheter til å tjene penger utenom lisensen, skriver Klassekampen.

Widvey vil ha innspill til den såkalte NRK-plakaten, et av Stortingets viktigste styringsverktøy overfor NRK. Fredag sendes den ut på høring.

Bakgrunnen er regjeringens bekymring for at jakten på ekstrainntekter i det private markedet fører til uheldig konkurransevridning.

– I debatten om NRK har enkelte hevdet at selskapets muligheter for kommersiell inntjening burde innstrammes, skriver Widvey i en epost til Klassekampen.

Kulturministeren understreker at hun ikke har konkludert.

Flere utredninger om NRKs rolle er på vei. En ekstern analyse av NRKs finansiering er lyst ut på anbud, og til neste år kommer en egen stortingsmelding om NRK.

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK er glad for at Widvey inviterer til en bred debatt, men avviser at NRK utgjør noen trussel for private aktører:

– Ingen andre allmennkringkastere i Europa har mindre kommersielle inntekter enn NRK, med unntak av TV-kanalen til Vatikanstaten, sier ham.

Ifølge tall fra NRK utgjør kanalens kommersielle inntekter kun tre prosent. To prosent av dette er inntekter fra utleie av teknisk utstyr og tilhørende tjenester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.