NA24.no

Wikipedia utestenger jukesmakere

Nettleksikonet Wikipedia, ett av verdens mest populære nettsteder.
Nettleksikonet Wikipedia, ett av verdens mest populære nettsteder. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det brukerredigerte internettleksikonet Wikipedia har utestengt 381 brukere som mistenkes for å ha tatt betalt for å opprette eller endre på artikler på vegne av skjulte interesser.

Kontoene skal ha blitt brukt av folk som promoterer bestemte interesser mot betaling, og de ble avslørt gjennom en flere uker lang intern etterforskning, ifølge et blogginnlegg på Wikipedias nettsider.

I noen av tilfellene mistenkes det at metodene som er brukt er på grensen til utpressing. Brukere skal ha utgitt seg for å representere Wikipedia og kontaktet bedrifter og personer som er omtalt på nettleksikonet og bedt om betaling.

– I andre tilfeller har de truet med å slette artiklene hvis de ikke fikk betalt, opplyser Wikipedia.

Artiklene på Wikipedia skrives i hovedsak av frivillige, og nettleksikonet forbyr artikkelforfattere som ikke opplyser om at de er betalt.

Enkelte museer og universiteter betaler ansatte for å oppdatere og skrive artikler relatert til utstillinger eller institusjoner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere