*Nettavisen* Økonomi.

Wilhelmsen ser nedtur

Etter et rekordår, venter Wilh. Wilhelmsen-konsernet usikre tider.

Det maritime konsernet Wilh. Wilhelmsen har opplevd et rekordår, men 2009 vil ikek bli en gjentagelse.

NA24 - din næringslivsavis

- Sterk vekst i verdensøkonomien, betydelig global handel og økende behov for transport av biler bidro til rekordhøye volumer og et sterkt driftsresultat for våre operative selskap i 2008, sier Ingar Skaug, konsernsjef i WW om fjoråret.

Men allerede i fjerde kvartal merket Wilhelmsen finanskrisen og nedkjølingen i verdensøknomien i form av lavere fraktevolumer for konsernets bilskipsflåte.

Redusert bunnlinje
- Vi forventer at bilvolumene vil falle ytterligere i 2009. Volumene for tung, rullende last samt prosjektlast faller noe på kort sikt, men vi forventer at etterspørselen etter slike produkter vil være mer stabil, sier Skaug.

Han og resten av styret i WW mener utsiktene for 2009 er svært usikre, og forventer at utviklingen i den globale økonomien vil føre til betydelig negativ effekt på gruppens driftsresultat i år.

Tross dette forslår styret i Wilhelmsen et utbytte på 2 kroner, som det første av to årlige utbyttebetalinger i 2009. I fjor ble det delt ut et samlet utbytte på 7 kroner.

Sterke tall
Totalt sett økte Wilhelmsens topplinje i 2008 med heftig 25 prosent med bidrag både fra den enorme bilskipsflåten, men også fra konsernets store virksomhet innen maritime tjenester.

I fjerde kvartal endte driftsinntektene på 853 millioner dollar, mot 740 millioner året før. Driftsresultatet endte på 134 millioner dollar i fjerde kvartal, mer enn en dobling fra årets før da fjerde kvartals driften viste pluss 58,9 millioner dollar.

- I løpet av året var det imidlertid et betydelig fall i volumene i kjølvannet av den globale finanskrisen. Som følge av dette falt bilvolumene i fjerde kvartal 2008 sammenlignet med samme periode i 2007, sier Skaug.

Etter urealiserte finanstap på 206 millioner dollar viste bunnlinjen før skatt minus 94,1 millioner dollar, mot pluss 51 millioner i fjerde kvartal 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag