NA24.no

Wilhelmsene solgte i tide

Arne Wilhelmsen - skipsreder
Arne Wilhelmsen - skipsreder Foto: Løchen, Per (SCANPIX)
Familieene til Gjert og Arne Wilhelmsen saltet ned milliarder i cash tross finanskrisen i fjor.

Det private holdingselskapet AWilhelmsen AS som kontrolleres av familiene til Arne og Gjert Wilhelmsen har lagt frem tallene for 2008, og de viser et milliardoverskudd tross store tapsføringer i forbindelse med finanskrisens herjinger med aksjekursene.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen for det sterke resultat i 2008 er salget av riggselskapet Awilco Offshore ASA rett i forkant av at finanskrisen skylte for fullt over verdensøkonomien og børsene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sterke tall
Regnskapene til AWilhelmsen AS på konsernnivå viser et overskudd etter skatt på nær 1,2 milliarder kroner. Det til tross for blant annet verdinedjusteringer på selskapets aksjeportefølje på 1,5 milliarder kroner og nedskrivninger av anleggsmidler med 1,6 milliarder kroner.

Gevinsten fra salget av Awilco Offshore endte på heftige 3,6 milliarder kroner. Det rene driftsregnskapet til AWilhelmsen viste et underskudd på 206 millioner kroner etter driftsinntekter på 11,7 milliarder kroner. Brorparten av omsetningen er tilknyttet konsernets eierskap i Expert-kjeden. Eierskapet i Expert sto også for 800 millioner av nedskrivningene AWilhelmsen tok i 2008.

Foruten Expert er det eierandelen på 15 prosent i verdens nest største cruiserederi Royal Caribbean Cruises og eierandelen i Nordens største børsnoterte eiendomsselskap Norwegian Property som trakk ned for konsernet i fjor

I tillegg til den heftige gevinsten fra Awilco-salget bidro resultatandelen fra tilknyttede selskaper med pluss 634 millioner kroner i fjor.

Milliarder i cash
AWilhelmsen sitter klare med store mengder med cash i forbindelse med finanskrisen. Selskapet økte kontantbeholdning i 2008 fra 1.860 millioner kroner til heftige 6.396 millioner kroner.

Aksjene i Royal Caribbean Cruises var ved nyttår bokført til drøye 7 milliarder kroner, da styret ikke mente det var grunnlag for å ta en nedskrivning tross det kraftig krusfallet til under bokførte verdier.

Familiekontroll
AWilhelmsen eies av tre ulike familieselskaper, hvor Arne Wilhelmsens gren sitter med den største eierandelen på 60,6 prosent gjennom sitt familieselskap Aweco Holding AS. Dette selskapet eies med 32 prosent av hver av Arne Wilhelmsens tre sønner, mens far sitter med kontrollen gjennom gullaksjer.

Familiegrenene til Gjert Wilhelmsen sitter på sin side med 39,4 prosent fordelt med 16,8 prosent på selskapet Watrium AS, hvor Gjerts sønn Anders Wilhelmsen er eier sammen med øvrige familiemedlemmer. Mens de resterende 22,6 prosent av AWilhelmsen AS eies av selskapet Gambaco AS, som igjen eies av Gjerts datter Margaret Kierulf.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere