*Nettavisen* Økonomi.

Willkommen

Foto: Jo André Aakvik (TV 2 Nettavisen)

Vil du gjøre som Hagen? Her er oppskriften.

24.07.09 11:59

Det enkelt for nordmenn å gjøre som en av Norges rikeste menn, flytte til Sveits.

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av åtte dager etter at du flytter må du registrere deg i Sveits, og dermed er flyttingen i boks hvis du fyller kriteriene.

Må ha jobb eller penger
Norske borgere og andre europeiske borgere kan bo i Sveits. Hovedregelen er at du har en jobb å gå til, eller hvis du har penger nok til å klare deg selv. Det siste kriterie vil jo Hagen gå inn under.

Det er hovedsaklig formueskatten som er årsaken til at Hagen flytter til Sveits. Ifølge den sveitsiske ambassaden i Norge er regelen at man betaler skatt der man bor. Flytter Hagen bankkontoen sin til Sveits, er det altså der han må betale skatten for den.

Det finnes en rekke nettsider som kan hjelpe deg til å bli skatteflyktning, og hvor du kan sjekke om dette lønner seg. Sjekk den sveitsiske skattekalkulatoren og nettsiden om sveitsisk skatt.

Ikke så lett å flytte ut
I 2004 kom det nye regler som ikke gjør det veldig enkelt å flytte ut.

Man må ha tatt fast opphold i utlandet, og man må ikke har opphold i Norge i en eller flere perioder som overstiger 61 dager i inntektsåret.

Dessuten må man ikke disponerer bolig i Norge.

Norske skatteregler medfører også at man ikke kan få effekten av flyttingen før etter tre år. Har man bodd i Norge i til sammen 10 år eller mer før det inntektsåret man tar fast opphold i utlandet, kan det skattemessige bosted i Norge først opphøre etter utløpet av det tredje inntektsåret etter det året man tok fast opphold i utlandet, heter det i reglene til skatteetaten .

Flere flyttet ut
Det er en rekke nordboere som har flyktet fra det skandinaviske skattesystemet for å søke tilflukt i Sveits. Den mest kjente er verdens syvende rikeste mann, Ikeagründer Ingvar Kamprad.

Kamprad har bodd i Epalinges, Sveits siden 1976. Med en formue på 221 milliarder kroner, er han altså langt rikere enn Hagens og Mille Marie Treschows formue på 20 milliarder kroner. Treschow betalte 10 millioner kroner i skatt i fjor, noe som er det samme nivået som Hagen.

Sjekk skattelisten her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag