NA24.no

Wolfowitz kunne sluppet unna

Sist oppdatert:
Her er den egentlige grunnen til at Paul Wolfowitz måtte gå.

En annen person hadde trolig kommet unna, tror amerikanske kommentatorer.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kveld ble det klart at sjefen i verdensbanken, Paul Wolfowitz, måtte trekke seg. Offisielt er det hans rause lønnspakke til kjæresten Shaha Riza som er årsaken til avgangen.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

LES MER: Wolfowitz trekker seg

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg ventet imidlertid store deler av bankens ansatte på en anledning til å ramme ham. Amerikanske kommentatorer tror særlig hans rolle i Irak-krigen og ledelsesstil hadde allerede fått kritikerne til å kvesse kniven. Den ble brukt effektivt ved en passende anledning.

Rammet av irakkrigen
Wolfowitz' rolle som arkitekt av Irak-krigen var en tung pille å svelge for de ledende ansatte i Verdensbanken, da han ble ansatt i juni 2005. Da Wolfowitz samtidig startet med en lederstil som passet bedre til en råtøff bedriftsleder i stedet for en forkjemper mot global fattig dom, var misnøyen stor i Verdensbanken.

Wolfowitz er også tidligere viseforsvarsminister, og pleiet kontaktene til Bush-administrasjonen. Han hadde derfor få som støttet ham da krisen med lønnspakken til kjæresten Shaha Riza rammet ham

- Det var en mulighet til å ramme ham, sier Dane Rowlands ved Ottawa-universitetet til Bloomberg, og legger til at en annen person trolig ville kommet unna med kjæresteproblemene.

Nå tror flere kommentatorer at Wolfowitz-saken kan ramme Verdensbankens mulighet til å hente inn milliarder av dollar til nye prosjekter. Saken kan også skade Bankens kamp mot internasjonal korrupsjon.

Gikk selv
Avgjørelsen om å trekke seg tok Wolfowitz selv. Likevel var styret i Verdensbanken klar i sin konklusjont med at Wolfowitz har brutt regler når det gjelder forfremmelsen og lønnsøkningen til Riza. Styret skriver blant annet i en pressemelding utstedt torsdag at det er begått en rekke feil av en rekke individer i denne saken.

- Det er nødvendig å finne en måte til å gå videre. For å gjøre dette, har jeg besluttet at det er i institusjonens beste interesse at oppdraget deres fortsetter under et nytt lederskap, skriver Wolfowitz i sin egen oppsigelsen.

- Man skal ikke frykte forandringer, men ønske det velkommen. Det er selveste kjernen til å holde denne viktige institusjonen relevant og effektiv i fremtiden, og imøtekomme behovene til de fattige i verden, samt menneskeheten generelt, fortsetter Wolfowitz.

- Riktig og nødvendig
Utviklingsminister Erik Solheim mener det var en riktig og nødvendig beslutning av Wolfowitz.

- Det viktigste for meg er at ledere av internasjonale organisasjoner som Verdensbanken opptrer på en måte som innbyr til troverdighet og tillit hos medlemslandene og de ansatte. Slik situasjonen har utviklet seg i Verdensbanken var det vanskelig å se at tilliten til nåværende ledelse kunne gjenopprettes, sier utviklingsminister Erik Solheim i en melding.

Han synes derfor det var en riktig og nødvendig beslutning av Wolfowitz å trekke seg som leder. Norge er blant de 24 styremedlemmene i Verdensbanken. Svein Aas representerer Norge og de nordisk-baltiske landene i styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere