NA24.no

WTO-stillstand om eksportsubsidier

Sist oppdatert:
I et avtaleutkast foreslår WTO å fjerne alle eksportsubsidier innen 2010, men de europeiske landene nekter å gå med på kuttene.

Mange spørsmål står fortsatt uløst foran siste dag av WTO-forhandlingene i Hongkong. Samtidig viser avtaleutkastet fremgang i spørsmålet om tollfri og kvotefri tilgang til verdensmarkedet for fattige land, skriver Associated Press (AP).

USA og utviklingslandene ønsket å fjerne alle subsidier innen 2010, men EU motsetter seg et slikt tiltak uten endringer på andre felt. Trolig klarer ikke WTO å enes om når subsidieordningen skal fjernes, rapporterer BBC.

- Store mangler
Indias handelsminister Kamal Nath har allerede sagt at utkastet har store mangler. Ingen europeiske representanter har rukket å kommentere forslaget ennå.

Brasils utenriksminister Celso Amorim mener imidlertid at utkastet er noe bedre enn det foreløpige utkastet WTO-leder Pascal Lamy presenterte før forhandlingene startet.

- En fornærmelse
Både europeiske bønder og flere ikke-statlige organisasjoner (NGO'er) slakter forslaget.

- Utkastet er en fornærmelse for verdens fattige. Det er helt tydelig at forhandlingene er ensidige og favoriserer de rike landene, sier Aftab Alam Khan i utviklingsorganisasjonen ActionAid til AP.

- Dokumentet er overhodet ikke akseptabelt. Dette er et steg tilbake, sier Rudolf Schwarzbock, president i den europeiske landbruksorganisasjonen Copa-Cogeca, til Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere