Gå til sidens hovedinnhold

XXL kollapser på børsen etter Black Friday-smell

Totalkollaps for sportsgiganten etter elendige nyheter.

XXL-aksjen rate med 30 prosent på børsen onsdag. Det skjedde etter at selskapet slapp en bombe av en børsmelding tirsdag kveld.

I meldingen fremgikk det at selskapet gikk på en kjempesmell i anledning Black Friday, legger frem elendige resultater for 2018 og mistet toppsjefen sin etter under to måneder i jobben.

Les også: Sjokkavgang: XXL-sjefen slutter etter under to måneder

Selskapet varsler nå et bruttoresultat (ebitda) på 530 til 560 millioner kroner, mot 828 millioner kroner i fjor. Det er en nedgang på 35 prosent, og selskapets svakeste resultat siden 2013, tross en kraftig vekst i omsetning.

XXL har simpelthen solgt varene sine billigere og med mye lavere fortjeneste enn tidligere.

Black Week-smell

XXL slet allerede i første halvår med en lang vinter, kort vår og tidlig sommer, og heller ikke høsten har gått etter planen.

Les også: Moteras på børsen - Asos ned over 40 prosent

Salgsvolumene har vært mye svakere i perioden før og etter Black Friday og det som kalles "Black Week", ettersom store deler av salget ble konsentert rundt denne perioden.

De opplyser at salgskampanjene skal ha vært kjørt for aggressivt. Det har ført til at XXL har solgt varer med tap.

- Vi dro på for hardt for å vinne kampen mot konkurrentene og det straffet seg. Salgstallene våre er gode, men vi har svak lønnsomhet, sier fungerende konsernsjef Tolle Grøterud til Nettavisen.

Les også: Den nye XXL-sjefen vurderer å legge ned butikker

Aggresiv

Dette har ført til at selskapet har mye lavere marginer på varene de selger.

- XXL har vært for aggressiv med prisavslag og ikke justert og fulgt opp prisstrategien i god nok grad, spesielt i Norge. Dessverre varte dette for lenge uten at man gjorde endringer, noe som gikk ut over bruttomarginen i desember også, sier selskapet i en melding.

Som følge av de svake resultatene, måtte selskapet også få dispensasjon fra lånebetingelsene sine.

Kommentarer til denne saken