- Prisene i markedet ligger nede og det er færre kunder. Det kan ikke fortsette sånn. Ingen har råd til det, prisene må stige igjen, sier Fredrik Steenbuch, konsernsjef i XXL, til Nettavisen.

Steenbuch la fredag frem skuffende tall for sportskjempen. Varmt vær gjorde at XXL kuttet prisene sine til et ikke-lønnsomt nivå. På dette svært lave nivået har de holdt seg.

Les også: Varmt vær ga kollaps for XXL

- Vi skal alltid ligge under konkurrentene, men nå dro vi hardere til enn vi burde. Det var det ikke verdt, sier XXL-sjefen.

Billig regntøy

Han sier at de fleste varene nå er billige, men spesielt noen varegrupper peker seg ut.

- Vi er sterkt ned på regntøy, jakker og friluft. Ting som du trenger når det er kaldt. Nå gjør du alt i shorts, sier han.

Priskuttene skjedde etter at bunnen nærmest falt ut av sportsmarkedet i midten av juni. Da hadde de som skulle kjøpe sportsklær for sommeren gjort det, og folk dro på stranda i stedet.

- Det var som om noen skrudde av bryteren. «Boom», sa det, og så var kundene borte, sier Steenbuch .

Felles skjebne

Det er imidlertid ikke bare XXL som har problemer når sportskundene forsvinner. Også XXLs konkurrenter, som G-sport, Sport1 og Intersport, vil merke en nedgang i markedet.

Selv hevder Steenbuch at resten av sportsmarkedet sliter betydelig mer enn hans kjede.

- Vi tjener like mye på et kvartal som de 20 største konkurrentene våre i Norden tjener til sammen på et år. Når så mye av inntektene er samla et sted, er det lite igjen, sier XXL-sjefen.

Ifølge Steenbuch har noen av XXLs konkurrenter doblet varelagrene sine, altså at de har dobbelt så mange varer på lager. Det skyldes at de ikke klarer å få solgt varene de selv har kjøpt inn.

- De i sportsbransjen som ikke er godt rigga fra før sliter forferdelig nå. Det blir prispress i markedet og de må selge varelageret. Det igjen vil gi lave priser fremover, selv om vi nok skal litt opp herfra, sier Steenbuch.

Les også: Kjempenedtur for G-sport - XXL suser forbi

Kutter kostnader

XXL har dessuten planer om å kutte kostnadene kraftig i tiden fremover. Også det åpner for at prisene kan holde seg lave på lengre sikt.

- Vi må tenke nytt, og gå gjennom alt. Vi trodde selv at det skal bli vanskelig, men etter å ha sett mer på det, innser vi at vi kan få det til, sier Steenbuch.

Les også: Her kommer det nye XXL-butikker

Samtidig står hele sportsbransjen overfor en stor endring hvor en stadig større andel av salget går på nett. Steenbuch tror at mange i sportsbransjen vil gå konkurs i årene fremover.

- Jeg tror det kommer en skikkelig skrell, men det er sånn i denne bransjen at den ikke kommer i morgen eller neste år. Alle har en evne til å holde ut lenge. Men på sikt er det nok mange som må legge ned, sier han.