*Nettavisen* Økonomi.

XXL-spurt og Fredriksen-rekord på børsen

Oslo Børs på høsten. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Kursrekord for Fredriksen-gigant. Oljeprishopp løftet Oslo Børs.

Kvartalsresultater fra selskapene og oljeprisen preget Oslo Børs onsdag.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 1,09 prosent til 622,76 poeng, mens Telenor falt 2,2 prosent etter rapporten for tredje kvartal.

Oljeprisen steg 4,3 prosent til 48,8 dollar per fat etter nye lagertall fra USA. Det bidro til å løfte Statoil 1 prosent.

XXL vokser kraftig
Blant vinnerne, med en oppgang på 9,3 prosent, var sportsvarekjeden XXL etter levering av bedre resultater enn ventet.

Brutto driftsresultat (EBITDA) la på seg 19 prosent til 201 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med tredje kvartal i fjor. I perioden var inntektene opp med 24 prosent til 1,75 milliarder kroner.

Dermed slo XXL markedets forventninger.

- Marginer over estimatene, i første rekke drevet av høy inntjening i Sverige og Finland, bidro til at XXL på tross av en omsetning helt på linje med forventningene kunne legge frem en EBITDA på 201 millioner kroner. EBITDA for Q3 ligger dermed 8 prosent over konsensus og 36 prosent over vårt estimat, kommenterer DNB Markets i en aksjerapport.

XXL varsler i tillegg at det skal åpnes fire nye butikker i fjerde kvartal 2015.

Kursrekord for Fredriksens laksegigant
En god dag ble det også for John Fredriksens laksekjempe Marine Harvest, som steg 5,4 prosent til rekordhøye 116,2 kroner per aksje.

For kvartalet fikk Marine Harvest et operasjonelt driftsresultat på 720 millioner kroner, ned fra 912 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor, men 10 millioner mer enn det som ble meldt i en foreløpig oppdatering.

De beste resultatene kom fra virksomheten i Norge med 10,11 kroner i driftsresultat per kilo fisk, mens Chile var svakest, hvor lakseselskapet hadde et negativt driftsresultat på 6,50 kroner per kilo.

Samtidig betales det et utbytte på 1,4 kroner per aksje for kvartalet, mens det i en undersøkelse fra SME Direkt var ventet 1,3 kroner.

I tillegg steg Storebrand 6,7 prosent etter forsikringsselskapets tallslipp.

Kraftig fall
Oljeprisfallet bidrar til at resultatene til at Statoils resultater faller kraftig i tredje kvartal.

Oljeselskapets rapporterte IFRS-resultat var negativt med 2,8 milliarder kroner, hovedsakelig som følge av nedskrivninger og kostnadsavsetninger, opplyser selskapet onsdag.

Etter justeringer var resultatet etter skatt på 3,7 milliarder kroner, en nedgang på 59 prosent fra samme kvartal i fjor. Samtidig var det justerte driftsresultatet ned 46 prosent til 16,7 milliarder kroner.

Sammenlignet med analytikernes forventninger var resultatene svakere, men produksjonen sterk.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 17,5 milliarder kroner og et justert resultat etter skatt på 5,2 milliarder kroner.

Statoil leverte en produksjon på 1,909 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, en økning på fire prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Her var det ventet en produksjon på 1,896 millioner fat o.e per dag fra analytikerne.

Bedre fra driften
Telenor kan vise til bedre resultater fra driften i tredje kvartal, men en milliardnedskrivning gjør at overskuddet barberes.

For kvartalet økte Telenor inntektene til 31,84 milliarder kroner, på linje med hva analytikerne hadde ventet, mens det underliggende driftsresultatet (EBITDA før andre inntekter og kostnader) steg til 11,85 milliarder kroner fra 10,26 milliarder i tredje kvartal i fjor.

Det er bedre enn forventningene på 11,45 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.