ALNA SENTER (Nettavisen Økonomi): - Dette er ikke XXL. Vi er ikke bare lave priser, sier midlertidig toppsjef i XXL, Tolle Grøterud, til Nettavisen.

I 48 av 52 uker i fjor var det ett ord som dominerte XXLs kundeaviser: Partikjøp. Selskapet reklamerte nesten utelukkende for sine lave priser gjennom "gigantiske europeiske partikjøp" i skrekkeåret 2018. Samtidig raste lønnsomheten til selskapet.

Outlet

Lavpriskjøret gjorde at XXL kunne bli vanskelig å skille fra på rene lavpriskjeder, som Sports Outlet. Nå prøver XXL å reise seg igjen etter at det svake fjoråret. En av tingene de endrer er kundeavisene. Disse sendes hver uke ut til rundt 1,4 millioner norske husholdninger.

I den seneste kundeavisen har selskapet fjernet ordet «partikjøp». I stedet legger XXL vekt på at XXL nylig kom best ut i en Forbrukerrådet-test.

- Vi som kjede har mye mer å by på enn lave priser og vi må vise det. Kundene våre ønsker ikke bare lavpris. Vi har kundefordeler, stort utvalg på de fleste sportsgrener og tilbyr varer i mange prisklasser, sier Grøterud.

Prispress

Det knallharde prispresset bidro til at selskapet gikk på en økonomisk kjempesmell i fjor. Det gikk spesielt dårlig i perioden rundt Black Friday, da kjeden tapte 40 millioner kroner på å selge varer til veldig lav pris eller med tap.

Tallene for helåret, som ble lagt frem tirsdag, viste at resultatet til selskapet ble halvert i 2018, sammenliknet med 2017. Det var en nedgang på over 250 millioner kroner.

Mindre butikker

Nå varsler Grøterud og resten av ledelsen flere endringer. Det inkluderer ikke bare kundeavisene. Grøterud tror også XXL har satset for mye på klær og vil tilbake til mer salg av sportsutstyr.

- Klær blir veldig fort utdatert. Kjøper du sorte ski, kan du nok bruke dem i mange år uten at de blir umoderne. Det er litt mer usikkert med den oransje skibuksen, sier han.

Selskapet kutter også størrelsen på enkelte butikker. De har allerede startet med butikken i Moss, hvor størrelsen på butikken er kuttet fra 4000 kvadratmeter til 3000 kvadratmeter. Slik sparer sportsgiganten både leiekostnader og driftskostnader.

- Vi må kutte på de fleste kostnadene. En av de store er leiekostnader. I butikken i Moss har vi kuttet størrelsen fra 4000 kvadratmeter til 3000 kvadratmeter. Da faller kostnadene, samtidig som vi får inn en god nabo som også kan gi oss mer trafikk, sier Grøterud.

Han vil ikke si hvilke andre butikker som blir nedskalert.

- Vi har en liste av butikker i Norge og Sverige som vi har lyst til å teste. Det skjer i løpet av de neste årene, sier Grøterud.

Hans forgjenger Ulf Bjerknes åpnet for å legge ned enkeltbutikker. Grøterud sier dette ikke er spesielt høyt på agendaen.

- Alle våre butikker er lønnsomme og vi ser også på muligheten til å åpne nye butikker. Vi ser at det gir gode resultater, sier han.

To sjefavganger

Grøterud har sittet i sjefstolen i to måneder, etter at hans forgjenger Ulf Bjerknes trakk seg før jul i fjor, etter kun få uker i toppjobben.

Styreleder Øivind Tidemandsen i XXL, som nå fungerer som selskapets reelle driftsdirektør og sterke mann, sier at de jobber med å finne en ny toppsjef på permanent basis.

- Men dette er ikke som haster. Vi gjennomfører en rekke tiltak og da er det bedre at disse tiltakeen får satt seg før vi faser inn en ny leder, som vil ha sine egne ideer, sier Tidemandsen.

Han sier imidlertid at nåværende toppsjef Tolle Grøterud, som kom fra rollen som IR-kontrakt og strategidirektør, neppe vil få jobben permanent.

- Tolle er vel egentlig ikke aktuell. Har ikke nok retailerfaring, som er det vi har mistet og som vi må få på plass. Men det betyr ikke at han ikke gjør en kjempefin jobb nå. Disse tingene er litt situasjonsbestemt, sier han.