NA24.no

Øy til salgs

Sist oppdatert:
Slik blir du sjef i ditt eget rike! Og det koster ikke mer enn en ettroms i Oslo.

(LXUS.no) Tenk om du hadde din egen øy? Et sted du kunne satt dine egne lover og skapt dine egne visjoner?

Flere og flere realiserer denne drømmen. Markedet for private øyer blir stadig hetere, uten at det blir flere øyer i verden (bortsett fra i Dubai).

Likevel er dette helt realiserbart. Du kan enten leie en egen øy fra noen hundrelapper dagen, eller kjøpe en øy fra noen hundre tusen opp til mange millioner kroner.

KANADA har lange kystlinjer og en drøss med innsjøer. Her er det mange billige øyer. Denne koster deg ca 370 000 kroner.

Det er noe romantisk over det å eie sin egen øy. Palmer, helt private hvite og rene strender, og avstand fra dagliglivet og kontoret. Med hav på alle kanter.

3.000 prosent verdiøkning

Mange øyinvestorer har også velutviklede visjoner og forretningsplaner for å tjene hver dollar tilbake og mer til. De siste 30 årene har prisene på øyer verden over i snitt økt med hele 3.000 prosent. Og tross resesjon og børsnedgang ser dette markedet ut til å fortsette oppover.

WHITE ISLAND ligger i Grenada og lopper deg for rundt 10 millioner kroner. Øya er ikke utbygget.

Ikke så rart, kanskje. Verdens rike er fortsatt styrtrike. Transportkostnadene har blitt kraftig redusert de siste tiårene. Det koster ikke lenger en formue å forflytte seg selv, eller luksusyachten, til Karibien, Stillehavet eller hvor nå den private øya er.

Mange forretningsutviklere baserer seg på å kjøpe og utvikle øyer til rene luksusparadiser med resorts, spaanlegg, golfanlegg eller high-end helse- og rehabiliteringssenter. Leiemarkedet er enormt.

For ultrarike kjendiser betyr øyparadiset frihet fra frekke paparazzier og innpåslitne turister.

MARU heter denne øya. Det betyr sirkel på japans. For 1,5 millioner kroner får du også med byggetillatelse.

Madonna leier hvert år en fast øy i Ibiza utenfor Spania. Tom Crusie må stå på venteliste for å betale nærmere 1 millioner kroner i uka for en øy på Musha Cay i Bahamas. Amy Winehouse tok i fjor dekning på en privat øy utenfor London der det er et eget rehabiliteringssenter - og ingen presse.

Paparazzifritt øyrike

Men mange styrtrike kjendiser foretrekker å eie fremfor å leie.

MER LUKSUS PÅ www.LXUS.no

Superstjernene Johnny Depp, Leonardo DiCaprio og Nicolas Cage har alle hver sine øyer på ulike steder i Karibien. Tony Curtis har en øy i Canada, Bill Gates i New Zealand, Bjørn Borg i Sverige, Marlon Brando i Stillehavet og Mel Gibson i Fiji, opplyser Signatureresidencesww.com.

SLITEN RESORT: På denne øye ved New Zealand er det en gammel resort med oppussingsbehov. Den får du for 140 millioner kroner.

Du kan bli øyeier

Men slapp av. Du trenger ikke være superkjendis eller mangemillionær for å bli en sjef på egen øy.

Den billigste øya på Vladi Private Island koster deg ikke mer enn rundt 145 000 kroner. Den dyreste riktignok på 225 millioner. Men det finnes øyer til alle målgrupper. Og prisene øker fortsatt mellom 10 og 20 prosent hvert år, så dette kan fortsatt være et attraktivt sted å plassere penger.

10 TIPS TIL DEG SOM SKAL KJØPE EGEN ØY:

1. Begrens deg til et geografisk område du ønsker å søke i.

2. Tenk deg grundig om hvilken klimasone du ønsker å investere i. Noen steder er varmt hele året, noen bare deler av året. Og ja, det er steder i verden der det blir FOR varmt. Få tak i all værstatistikk du kan. Er det regntid å ta hensyn til? Hvordan er vindforholdene? Pleier det å være storm eller orkaner i området?

3. Lei deg en øy før du kjøper en. Få vasket vekk de falske illusjonene om øylivet. Er dette virkelig noe for deg? Å leie en øy kan koste alt fra - noen hundrelapper til flere hundre tusen - avhengig av faciliteter og beliggenhet. Det finnes øyer der du må ta med eget telt og leve som Robinson Crusoe (Ta med en Fredag)

4. Når du først har funnet en øy du kunne tenke deg, reis dit før du signerer noen papirer. Gjerne flere ganger på ulike årstider.

5. Sjekk utviklingspotensialet. Hva med geologiske forhold? Få også en grundig følelse med hvordan det er å være der.

6. Hvis øya ikke har noen faciliteter, regn grundig på hva det skal til for å gjøre øya beboelig. Heldigvis er strøm lett å få produsere med vind eller sol, men gjør et grundig forarbeide her. Du må også regne med å flytte på en del materiale.

7. Selv om du har din egen øy, må du ta hensyn til politiske forhold i det landet du investerer i. Hold deg til politisk stabile områder.

8. Planlegger du å leie ut øya når du selv ikke er der, kreves det at du finner en partner du kan stole på for å ta seg av de praktiske og administrative oppgaver.

9. Før du kjøper, sett deg inn i lokale lover og regler. Finn en megler og en advokat du kan stole på. Sjekk referanser. Spør og grav så mye du orker.

10. Ta med transportkostnadene i regnestykket. Avsidesliggende øyer er ofte billigere, men det koster mer å komme frem.

Kilder:
Privateislandsonline.com
Vladi-private-islands.de
Forbes.com

HAR DU GODE LUKSUSTIPS? SENDE DEM TIL OSS

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere