NA24.no

Yara banket forventningene

Foto: Knut Falch (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Gjødselselskapet overgår analytikernes estimater med flere milliarder.

Yara la tirsdag frem knalltall for første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Tallene var langt bedre enn ventet - både på topplinje og bunnlinje. Inntektene endte på 17,1 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet 14,4 milliarder, ifølge tall SME Direkt hentet inn på vegne av TDN Finans. I samme kvartal i fjor hadde Yara inntekter på 20,8 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Yaras gjødselsalg i første kvartal var betydelig opp fra fjerde kvartal, og salgstakten økte i løpet av kvartalet. Ved slutten av kvartalet var leveransehastigheten nærmere fjoråret, og Yara forsvarte sin markedsandel i Europa selv om importen økte. Den sterke kontantstrømmen vi har generert skyldes at vi har hevdet oss godt i konkurransen om leveranser til kundene, kuttet produksjon og derigjennom redusert lagre, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International ASA.

Lenger nedover i regnskapet er det like overbevisende fra Yara. Overskuddet før avskrivninger, nedskrivninger og skatt (EBITDA) endte på like over 2 milliarder. Det var ventet at selskapet ville legge frem EBITDA på 1,9 milliarder kroner. I fjor var dette på 4 milliarder.

- De nåværende forsinkelsene i gjødselleveransene tyder på et betydelig fall i gjødselbruken med negative effekter på verdens matproduksjon. Yara er godt posisjonert til å kunne dra fordel av bedringen i gjødseletterspørselen når kornmarkedene blir strammere som følge av lavere produksjon, sier Jørgen Ole Haslestad.

Store sprik
Før skatt havnet resultatet fra Yara på 1.215 millioner kroner og selv om det er en klar svekkelse sammenlignet med 3.783 millioner kroner de la frem i tilsvarende periode året før, så havnet det betryggende over analytikernes forventninger på 1.125 millioner kroner.

Estimatene fra SME Direkt viser at det har vært en bred uenighet om hva Yara kommer til å legge frem. Den største pessimisten ventet at gjødselprodusenten ville legge frem et underskudd før skatt på 528 millioner kroner, mens de mest optimistiske analytikerne hadde regnet seg frem til et overskudd på 1.952 millioner kroner.

Når det gjelder topplinje så lå spredningen for driftsinntektene i intervallet mellom 10.072 millioner kroner til 18.658 millioner kroner.

Driftsresultatet til Yara viser et overskudd på 1.194 millioner kroner og er mer enn en halvering fra 2.860 millioner kroner i første kvartal året før, men godt over forventningene på 803 millioner kroner. EBIT havnet på 1.422 millioner kroner mot forventet 1.195 millioner kroner.

Ser lavere kostnader
Yara har kuttet ned på investeringene og redusert driftskapitalen. I tillegg opplyser de at de vil ta ytterligere fordel av lavere europeiske energikostnader. I andre kvartal estimerer de energikostnadene vil bli 1,7 milliarder kroner lavere enn ved samme periode i fjor, mens effekten i tredje kvartal blir 2,1 milliarder kroner.

Sammenlignet med første kvartal i 2008 har gjødselleveransene falt 22 prosent, men hvis sammenligningen gjøres mot fjerde kvartal i fjor så har leveransene økte med 40 prosent.

Lavere produksjon og reduserte lagervolumer ga en nettokontantstrøm fra driften på 4.239 millioner kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere