*Nettavisen* Økonomi.

Yara innrømmer korrupsjon

Jørgen Ole Haslestad, Yara International Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Jeg aksepterer ikke slike regelbrudd, sier Jørgen Ole Haslestad.

23.03.12 08:29

Den norske gjødselkjempen Yara International melder fredag at de har funnet uakseptable utbetalinger fra konsernets samarbeidsselskap i Sveits. Økokrim er varslet om de nye forholdene.

- Dette skal vi komme til bunns i. Jeg aksepterer ikke slike regelbrudd, men er fornøyd med at vi selv tok initiativ til en ekstern granskning slik at vi har fått avdekket disse forholdene. Samtidig er jeg naturligvis både opprørt og skuffet over at vi har oppdaget nye hendelser, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara International.

I etterkant av Yaras børsmelding er konsernets talspersoner meget forsiktige med å uttale seg. NA24 har stilt flere spørsmål til investorkontakt Thor Giæver.

- Vi kan ikke kommentere saken overhodet utover det som står i meldingen. Det jeg kan si er at neste skritt i saken er å avvente Økokrims konklusjon etter at de er ferdig med å undersøke, sier Giæver til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Egen granskning
Yara startet 8. april i fjor en eksterngranskning av mulig korrupsjon.

Samtidig med iverksettingen av den eksterne granskningen i april i fjor, ble Økokrim varslet om at mulige straffbare forhold kunne ha skjedd før oktober 2008 knyttet til etablering og oppfølging av Yaras eierandel i Libyan Norwegian

Utbetalt i to omganger
Yaras datterselskap i Sveits ble ransaket etter mistanke om at kontoret har blitt brukt som kanal til å betale ut bestikkelser i India og Libya. Yara datterselskap i Sveits, Balderton, er et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan, ifølge Dagens Næringsliv.

I fjor forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara var det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet.

Satt i gang libysk forskning
I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Yara sier mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

Senere har Økokrim tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Dette daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert.

Fortsetter å granske seg selv
Yaras egen granskning pågår fortsatt og ble i mai 2011 utvidet til å omhandle blant annet India. Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, leder granskningen. Styret følger opp arbeidet gjennom et eget utvalg. Gjennom granskningen samarbeider Yara tett med Økokrim for å få frem alle relevante opplysninger. De nye funnene er basert på dokumenter som er gjort tilgjengelige gjennom Økokrim.

Hovedfunnene vil bli offentliggjort når granskningsrapporten foreligger.

Lifeco ble etablert i 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. Selskapet eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Marsa El Brega i Libya, og har en samlet årlig kapasitet på 900.000 tonn urea og 150.000 tonn ammoniakk for salg.

Selskapet LIfeco har vært verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette.

Yaras desidert største eier er den norske staten. Nærings- og handelsdepartementet eier 36,21 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet eier er nest største aksjonær med 6,46 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag