*Nettavisen* Økonomi.

Yara satser i Libya

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Gjødselselskapet satser milliardbeløp sammen med libyske selskaper.

09.02.09 09:51

Yara satser 225 millioner dollar på gjødsel i Libya, skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag signerte Yara de endelige avtalene med National Oil Corporation of Libya (NOC) og Libyan Investment Authority (LIA) og etablerer dermed samarbeidsselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifco).

Milepæl for selskapet
Yara, NOC og LIA eier henholdsvis 50, 25 og 25 prosent av det nye selskapet. Avtalene ble signert etter godkjennelse av nødvendige lisenser under den libyske investeringslov.

- Vi er svært fornøyd med å ha nådd denne milepælen, sier konsernsjef i Yara International ASA, Jørgen Ole Haslestad.

- Investeringen vil komplettere Yaras globale kommersielle aktiviteter, og tilføre Libya nye investeringer som en del av Yaras kjernevirksomhet

Skyter inn milliarder
NOC overfører de eksisterende gjødselanlegg i Marsa El Brega, verdsatt til 225 millioner dollar, til Lifco. Yara skal på sin side skyte inn den tilsvarende verdien i kontanter. NOC vil forsyne Lifco med naturgass gjennom en langsiktig kontrakt hvor gassprisen er knyttet opp til gjødselprisene.

Yara vil håndtere all eksport av urea og ammoniakk fra Lifco. De eksisterende anlegg produserer om lag 900.000 tonn urea og 150.000 tonn overskytende ammoniakk per år.

Lifco er i fellesskap etablert av Yara, NOC og LIA for å eie og drive gjødselanleggene lokalisert ved Marsa El Brega, ved kysten av Middelhavet om lag 700 km øst for den libyske hovedstaden Tripoli.

Anleggene har om lag 1.200 ansatte. Infrastruktur og tjenester vil bli forsynt av Sirte Oil, et datterselskap av NOC som eier og opererer resten av det kjemiske komplekset ved Marsa El Brega.

- Ideell partner
Lifco vil sette i gang et program for å optimalisere og oppgradere driften. En fase to vil ha som mål å investere i nye fullskala produksjonsanlegg hvis og når nye naturgassressurser blir gjort tilgjengelig på tilfresstillende økonomiske vilkår.

Det nye selskapet vil ha hovedkontor i Marsa El Brega under ledelse av sin nye direktør, Gianni Paci fra Yara, støttet av en erfaren ledergruppe med erfaring fra Yara og NOC.

- Yaras deltakelse i samarbeidsselskapet vil øke vår styrke til å forfølge våre nåværende planer for modernisering og ekspansjon av vår gjødselindustri. Siden Lifcos aktivitet er en del av Yaras kjernevirksomhet, hvor de er en global leder, har vi funnet en ideell partner i Yara. Jeg er trygg på at dette er en vinn-vinn sitasjon for alle parter i Lifco, sier Dr. Ghanem, styreleder i NOC.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag