*Nettavisen* Økonomi.

Yara satser i Libya

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Yara skal produsere ammoniakk og urea i Libya.

Gjødselprodusenten Yara har inngått en intensjonsavtale med National Oil Corporation i Libya om å etablere et samarbeidsselskap for produksjon og markedsføring av mineralgjødsel.

NA24 - din næringslivsavis

Det nye selskapet, der Yara og NOC vil eie 50 prosent hver, vil bestå av ammoniakk- og ureafabrikkene i Marsa el Brega i Libya, som eies av NOC. Yara regner med at etableringen av det nye selskapet vil stå ferdig i løpet av 2007.

Ny gjødsel
Sammen skal NOC og Yara videreutvikle den eksisterende produksjonskapasiteten i Marsa el Brega i Libya, og skal stå for utviklingen av nye gjødselprosjekter i Libya.

- I vårt nye partnerskap med National Oil Corporation i Libya har vi funnet en utmerket strategisk kombinasjon, inkludert god lønnsomhet og fremtidige utviklingsmuligheter. Dette nye samarbeidet vil ytterligere styrke Yaras posisjon som markedsleder i den globale gjødselindustrien, sier konsernsjef Thorleif Enger Yara i en børsmelding.

Yara markedsfører
De eksisterende anleggene i Marsa el Brega produserer årlig 700.000 tonn ammoniakk og 900.000 tonn urea. Fra denne produksjonen er 150.000 tonn ammoniakk tilgjengelig for salg. I henhold til intensjonsavtalen vil NOC levere naturgass og tjenester til det nye selskapet, mens Yara skal oppgradere produksjonsanleggene samt bygge nye gjødselfabrikker. Yara vil stå for markedsføringen av all eksport av produkter fra anleggene i Marsa el Brega.

- Dette partnerskapet er enda et eksempel på NOCs nye politikk for å tiltrekke utenlandske investeringer og ekspertise som kan styrke økonomien i Libya. Vi har sterk tro på at dette samarbeidet mellom et globalt gjødselselskap og vårt nasjonale foretak vil muliggjøre oppgradering av eksisterende anlegg og investering i ny kapasitet, og gi en styrket stilling i internasjonale markeder for NOC, sier styreformann Dr. Shokri Ghanem i NOC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.