NA24.no

Yara stjal showet

Sist oppdatert:
Yara var det klare lyspunktet på en blek Oslo Børs.

Bedring i amerikanske forbrukertillit og en styrket tro på fremtiden sørget for en sen sluttspurt. Det holdt ikke helt inn, men det var nære på.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da handelen var avsluttet sto hovedindeksen på Oslo Børs i 241,92 poeng. Det tilsvarer en nedgang på 0,27 prosent.

Aksjonærene i Yara ble de store vinnerne på Oslo Børs tirsdag, men det så lenge ut til at frykten for ringvirkningen av svineinfluensaen ville spolere dagen. På tampen av handelen kom det forbrukertillitsundersøkelser som viser at amerikanerne nå ser lysere på fremtiden og at tilliten igjen vokser.

Jublet for Yara
Kunstgjødselprodusenten Yara la negative spådommene fra enkelte i analytikerkorpset til skamme. I forkant av resultatpresentasjonene var det store sprik i estimatanslagene fra analytikerne, og det var pessimistene som bommet grovt.

Yara har blitt alvorlig rammet av den økonomiske nedturen og resultatet viser et betydelig fall, men topplinjen og driften viser at selskapet har gjort det sterkt. Blant annet har kostnadssiden falt betraktelig og Yara forventer at kostnadene vil bli betydelig lavere i tiden som kommer.

Det fikk markedet til å bli fornøyd. Resultat før skatt ble på 1.215 millioner kroner og havnet med det trygt over analytikerne forventninger. Driftsinntektene ble på over 17 milliarder kroner og lå dermed 2,7 milliarder over forventningene. Kontantstrømmen ble på over 4,2 milliarder kroner i første kvartal, mens kostnadsnivået er ventet å falle med 3,8 milliarder kroner de neste to kvartalene.

Les mer: Yara banket forventningene

- Vi mener det ser ganske bra ut. Vi tror Yara kommer til å levere solide rapportert fremover, sier analytiker Henrik Sinding i Carnegie til TV2 Nyhetskanalen.

Sinding ser Yara snart i 200 kroner som er kursmålet til Carnegie, og han har et positiv markedssyn på aksjen. Han viser til også at Yara-aksjen har lagget 30 prosent på sammenlignbare aksjer, og at rapporten viser at det ikke er noen grunn til det.

Aksjekursen i Yara ble sendt opp 12,73 prosent til 168,25 kroner og ble den mest omsatte aksjen på Oslo Børs tirsdag da verdier for 1,5 milliarder kroner byttet hender.

Trosset oljefall
StatoilHydro som normalt har den plassen steg 0,33 prosent til 120,70 kroner, og omsetningen i aksjen havnet på 1,1 milliarder kroner.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for 5,5 milliarder kroner.

Det var også usikkerhet knyttet til svineinfluensaen og en eventuell pandemis skade på verdensøkonomien som senket oljeprisen. På råvarebørsen i London falt kontraktene på nordsjøolje med levering i juni til 49,34 dollar per fat. Det er en nedgang på 1,95 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Schibsted-salg i boks
Schibsted fikk en skikkelig opptur etter at de meldte at salget av alle aksjene i Metronome Film & Television er i boks. Det er datteren til Rupert Murdoch, Elisabeth Murdochs Shine Group som er kjøperen.

Salgssummen er på 719 millioner svenske kroner og er i sin helhet kontant. Schibsted vil sitte igjen med en regnskapsmessig gevinst på 400 millioner svenske kroner i andre kvartal etter salget og får redusert netto rentebærende gjeld med 680 millioner svenske kroner. Schibsted-aksjen steg 8,92 prosent til 58,60 kroner.

Les mer: Selger Metronome for 719 mill.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere