NA24.no

Økokrim har tatt ut siktelse mot gjødselkjempen Yara. Her er selskapets finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik blant annet siktet.
Økokrim har tatt ut siktelse mot gjødselkjempen Yara. Her er selskapets finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik blant annet siktet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Yara-topper siktet av Økokrim

Sist oppdatert:
Korrupsjonsskandalen vokser i omfang.

Økokrim har tatt ut siktelse mot to av gjødselkjempen Yaras konserndirektører, leder for oppstrømssegmentet Tor Holba og finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik. Siktelsene skjer i tilknytning til forhold innenfor rammen av den pågående etterforskningen av Yara som ble startet i 2011.

- Jeg er overrasket over denne utviklingen. Imidlertid har Yara hatt et tett samarbeid med Økokrim i prosessen så langt, og dette vil fortsette også i denne nye fasen. Det er viktig for oss å komme til bunns i denne saken, og vi vil nå avvente Økokrims videre arbeid, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara International ASA.

I mars meldte den norske gjødselkjempen at de hadde funnet uakseptable utbetalinger fra konsernets samarbeidsselskap i Sveits og at Økokrim var varslet.

Egen granskning
Yara startet 8. april 2011 en eksterngranskning av mulig korrupsjon.

Samtidig med iverksettingen av den eksterne granskningen, ble Økokrim varslet om at mulige straffbare forhold kunne ha skjedd før oktober 2008 knyttet til etablering og oppfølging av Yaras eierandel i Libyan Norwegian

Utbetalt i to omganger
Yaras datterselskap i Sveits ble ransaket etter mistanke om at kontoret har blitt brukt som kanal til å betale ut bestikkelser i India og Libya. Yara datterselskap i Sveits, Balderton, er et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan, ifølge Dagens Næringsliv.

I fjor forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara var det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet.

Satt i gang libysk forskning
I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Yara sier mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

Senere har Økokrim tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Dette daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert.

Statlig eierskap
Lifeco ble etablert i 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. Selskapet eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Marsa El Brega i Libya, og har en samlet årlig kapasitet på 900.000 tonn urea og 150.000 tonn ammoniakk for salg.

Selskapet LIfeco har vært verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette.

Yaras desidert største eier er den norske staten. Nærings- og handelsdepartementet eier 36,21 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet eier er nest største aksjonær med 6,46 prosent.

Yara faller med 5,23 prosent til 236,9 kroner på en svak Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere