*Nettavisen* Økonomi.

Yara-topper skylder på hverandre

Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs, sammen med førstestadsadvokat Bård Thorsen og bistandsadvokat Jan Erik Teigum i Oslo tinghus mandag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Det er tidligere juridisk direktør Ken Wallace som har skylden for at Tor Holba er tiltalt i Yara-saken, ifølge Holbas forsvarer. Hun mener Wallace sentral i straffesaken.

08.01.15 15:39

– Kendrick Wallace gikk bak Tor Holbas rygg. For Holba var avtalen helt uakseptabel og ikke i tråd med hans måte å drive forretninger på, sa advokat Nadia Christina Hall i Oslo tingrett torsdag morgen.

Hun sikter til avtalen som er grunnlaget for Libya-posten i tiltalen i norgeshistoriens største korrupsjonssak. Ifølge den skulle det betales fem millioner kroner til Mohamed Ghanem, sønnen til styrelederen i Yaras forhandlingsmotpart i Libya.

Holba er Yaras tidligere konserndirektør. Forsvarer Hall avviste kategorisk at Holba hadde noen som helst kjennskap til avtalen. Dessuten varslet han sporenstreks konsernsjef Thorleif Enger da Wallace formidlet et betalingskrav fra Libya.

Holba er med andre ord varsleren i Yara-saken, sa Hall – mannen som brakte saken fram i lyset – og nå sitter han som tiltalt i samme sak. Hall mener han aldri skulle ha vært tiltalt.

– Wallace avgjørende

Holba hadde status som vitne i korrupsjonssaken inntil Wallace ble avhørt av Økokrim i Paris. Ifølge advokat Nadia C. Hall er det øvrige bevisbildet mot Holba det samme som før amerikaneren og medtiltalte Daniel Clauw ga sine forklaringer til politiet.

– Bakgrunnen for at Holba blir pågrepet og siktet, er avhøret av Wallace. I avhøret blir han konfrontert med Holbas forklaringer og peker så på ham, sa Hall da det var hennes tur til å kommentere aktors innledningsforedrag.

Vil ha aktor som vitne

Hall varsler nå at hun vil gå til det uvanlige skritt å stevne aktor Marianne Djupesland som vitne i korrupsjonssaken. Verken Hall eller de andre aktørene vil utdype overfor NTB hva som skjedde under avhøret i Paris som skulle foranledige et slikt grep.

– Det var spesielle omstendigheter rundt dette avhøret som vi ønsker å stille spørsmål om, sier Hall.

Hun konkluderte i sin innledning med at det ble betalt for råd og informasjon i forbindelse med Yaras framstøt i Libya, men avviste at det ble gitt bestikkelser, og at avtaletilbudet fra Wallace ble gitt uten Holbas kunnskap og godkjennelse.

Etterlyser bevis mot Enger

Også forsvareren til tidligere konsernsjef Thorleif Enger poengterte at det ble tatt affære umiddelbart da Holba varslet om betalingskravet fra Libya og mistanken til Holba om at det allerede kunne ha blitt utbetalt et beløp. Det er på det rene at det gikk inn halvannen million dollar på en konto som ble disponert av Mohamed Ghanem. Pengene ble sporet tilbake til Yara-sfæren.

Ellen Holager Andenæs finner det «aldeles påfallende» at aktor ikke nevnte varslingen i innledningsforedraget.

– Dette er den viktigste begivenheten når man skal ta stilling til om Holba og Enger er skyldige i noe som helst, sa hun.

I likhet med de andre forsvarerne i Yara-saken mener hun Økokrim konstruerer en historie uten rot i virkeligheten. I den «historien» har underdirektørene Wallace og Clauw gjort grovarbeidet og kjøpt innflytelse i Libya og India ved millionkorrupsjon mens konsernsjefen var informert og oppmuntret til de ulovlige avtalene og «tilskyndet» korrupsjon.

– Jeg regner med at retten har notert seg at Økokrim, for å si det forsiktig, ikke har dokumentert hvorfor det er opplagt at Enger tiltalt, sa Andenæs. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag