Yngvar (74) havnet i slåsskamp på sykehjemmet

BRØDREKJÆRLIGHET: Vidar Knudsen ( til venstre) har omsorg for sin bror og derfor går han ut i media i håp om at forholdene ved Gulset sykehjem kan bli bedre for både broren og andre pasienter. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

BRØDREKJÆRLIGHET: Vidar Knudsen ( til venstre) har omsorg for sin bror og derfor går han ut i media i håp om at forholdene ved Gulset sykehjem kan bli bedre for både broren og andre pasienter. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

– Hva slags sykehjem er dette, spør han. Nå har han sendt inn klage til Fylkesmannen.

05.02.15 19:25

(Telemarksavisa): Hans bror Yngvar Knudsen (74) fikk for snart to år siden plass på en avdeling for demens ved Gulset sykehjem. Han kom dit etter et opphold ved Mælum sykehjem som etter Vidar Knudsens oppfatning er veldrevet.

– Jeg opplever at Gulset sykehjem viser mangel på respekt for broren min. Det går på så grunnleggende ting som tannpuss, fotpleie og aktivitetstilbud, sier Vidar Knudsen.

Aktiviteter
Han besøker sin bror svært ofte og oppdager til stadighet at de ni pasientene på skjermet avdeling stort sett bare sitter i gangen og ser mot den låste utgangsdøra til åpen avdeling.

– Det er et elendig aktivitetstilbud til pasientene. Min bror sitter stort sett på en stol eller ligger i en seng hele dagen med den konsekvens at leggene for en stund siden hovnet voldsomt opp, forteller han. Bankutskrifter viser han brukte 1260 kroner på sosiale aktiviteter gjennom hele 2014, inkludert hårklipp. Ifølge Vidar Knudsen skal brorens verge, som er advokat ha gitt uttrykk for frustrasjon over forholdene ved sykehjemmet.

Gebisset gikk i vasken
Vidar Knudsen sier han hele tiden må supplere broren med klær fordi plaggene som er merket til stadighet forsvinner. Tidligere denne måneden måtte den demente broren til Tannklinikken i Skien. Tannlege Nora Nader fortalte til Vidar Knudsen at «dette var noe av det verste hun hadde sett. Tannhygienen var simpelthen elendig. For kort tid siden havnet også det øvre gebisset til Yngvar Knudsen i vaskemaskinen på sykehjemmet hvor det omsider ble oppdaget innimellom skjorter og truser.

– Det er jo flere ansatte ved avdelingen som ikke engang vet han bruker gebiss, fortviler broren. Ifølge ham er også fotpleien ved sykehjemmet dårlig.

Til sykehuset
Yngvar Knudsen har eget rom med bad og dusj i 4. etasje ved Gulset sykehjem. Sent mandag kveld 12 januar kom han i slåsskamp med en annen dement på avdelingen og ble kjørt i ambulanse til Sykehuset Telemark. Mottakelsen tok EKG, men forespørselen om overnatting ble avvist.

– Vi hadde med medsinlisten hans og spurte vakthavende om han kunne få en Panodil på grunn av smerter (ganske likt Paracet), men det var ikke mulig for dette var sykehjemmets ansvar. Tilbake på sykehjemmet langt utpå natten spurte han nattevaktene om han der kunne få Panodil. Det var umulig fordi medisinlisten var glemt på sykehuset og nattevakten kjente ikke til at han brukte Panodil. Den ble fakset over og til slutt fikk broren smertestillende.

– Hva slags sykehjem er dette, spør Knudsen og fortsetter.

– Det er for mye inkompetanse ved Gulset sykehjem. Sykehjemmet trenger folk som tar seg tid til å aktivisere, følger opp med praktiske ting som munnstell og fotpleie og som virkelig bryr seg.

Beroligende
I stedet oppdager han at spesialhelsetjenesten gir broren beroligende medikamenter for å dempe sykdomssymptomene. Det medfører at Vidar Knuden, som ellers er kroppslig frisk faller inn i en døs med lite innhold i hverdagen.

– For et liv, fortviler Vidar Knudsen.

TAR TAK: Enhetsleder Vera Stordalen ved Gulset sykehjem sier de vil ta tak i rutinene ved sykehjemmet. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

Må jobbe med rutiner
Enhetsleder Vera Stordalen ved Gulset sykehjem erkjenner det må jobbes mer med rutinene til de ansatte.

Hun er øverste leder for 4. etasje ved Gulset sykehjem med 31 pasienter som omfatter både skjermet og åpen enhet.

– Jeg mener det er ønskelig å styrke kompetansen ved sykehjemmet. I dag utgjør sykepleierne 22 prosent av antallet årsverk som tar hånd om de nærmere 100 pasientene ved hele Gulset sykehjem. Målet er 45 prosent andel om to år, sier hun.

De øvrige ansatte er helsefaglig utdannet personell men også noen ufaglærte.

Aktiviteter
Vera Stordalen hevder aktivitetstilbudet ved den skjermete avdelingen for demente er bra. Hovedlinjene i aktivitetene er slik: Kulturcafe hver annen mandag, andakt hver annen onsdag, sittedans en gang iblant og aktivitør til frokosten en gang i uka.

Hun beklager at det øvre gebisset til Vidar Knudsen gikk i vaskemaskinen og sier slikt ikke skal forekomme.

– Jeg synes også det er veldig leit at munnhygienen hans ikke var bra. Dette er noe vi må tak i.

Vera Stordalen beklager dersom det er slik at ikke alle ansatte var klar over at Yngvar Knudsen brukte gebiss. Hun liker heller ikke at de ansatte som tok imot ham etter sykehusbesøket ikke ga han Panodil fordi medisinlisten var gjenglemt.

– Det burde vært enkelt å gi han smertestillende.

INSTITUSJON: Gulset sykehjem gir tilbud til 91 pasienter fra Skien kommune. Det er kommunen som driver institusjonen. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)


Avvik
På nattskiftene er det kun en sykepleier på hele Gulset sykehjem og tre omsorgsarbeidere i fjerde etasje til å betjene åpen og skjermet avdeling. Vera Stordalen beklager slåsskampen mellom Yngvar og den andre demente fant sted og sier de kanskje må få enda bedre rutiner for å påse at slikt ikke skjer framover. Da denne hendelsen inntraff var døra mellom skjermet og åpen avdeling ulåst.

– Vi forsøker hele tiden å komme med tillitskapende tiltak overfor pasienter med atferdsproblemer, forklarer hun.


Klagemulighet
Pasienter, bruker eller pårørende kan klage over manglende tilbud på helse- og omsorgstjenester. Tilsynsklager er klager som gjelder kvaliteten på helsehjelpen eller helsepersonellets oppførsel. Rettighetsklager er klage på avslag på tjenester man har søkt om. Til tross for dette var det bare 0,3 prosent av brukerne som i 2013 ba Fylkesmannen om hjelp til å overprøve kommunen for å få et bedre omsorgstilbud.

Vidar Knudsen har nå sendt tilsynsklage til Fylkesmannen i Telemark på behandlingen hans bror har fått. Vera Stordalen sier på sin side hun er takknemlig for alle pårørende som bryr seg og tar tak i situasjonen for sine slektninger eller venner på institusjon.

Les flere saker fra Telemarksavisa her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.