*Nettavisen* Økonomi.

Yukos-aksjonærer vant enda en seier over Russland

Yukos' eier, Mikhail Khodorkovskij, ble i 2003 pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp. I 2006 ble Yukos tvangsoppløst og overført til staten.

Yukos' eier, Mikhail Khodorkovskij, ble i 2003 pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp. I 2006 ble Yukos tvangsoppløst og overført til staten. Foto: AFP PHOTO / DENIS SINYAKOV

Russland må betale om lag 16 milliarder kroner i erstatning til tidligere aksjonærer i det nå oppløste oljeselskapet Yukos, ifølge en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR).

Russiske myndigheter mener dommen er «urettferdig og tendensiøs». I en uttalelse fra justisdepartementet framholdes det at dommen kan ankes innen tre måneder.

Domstolen, som er basert i Strasbourg, mener at den russiske staten overtok selskapet på ulovlig vis ved hjelp av falsk skatteinnkreving og ved å legge sentrale deler av selskapet ut for salg. Russland er også dømt til å betale cirka 2,5 millioner kroner i sakskostnader.

Dommen falt dager etter at Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale aksjonærene over 300 milliarder kroner i erstatning.

Yukos ble dannet i 1993 som et statlig oljeselskap, men var blant flere selskaper som ble privatisert under det økonomiske kaoset som fulgte oppløsningen av Sovjetunionen.

Yukos' eier, Mikhail Khodorkovskij, ble i 2003 pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp. I 2006 ble Yukos tvangsoppløst og overført til staten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.