*Nettavisen* Økonomi.

Zalando-toppene fikk kraftig lønnsreduksjon med ny modell

LØNNSFALL OG BONUSHOPP: David Schneider, Robert Gentz og Rubin Ritter får mye lavere fastlønn og høy bonus for jobben i netthandelsgiganten Zalando. Foto: Halvor Ripegutu

Zalando-sjefene fikk kuttet lønnen med to tredjedeler og øker bonusen kraftig. - En risikabel strategi, sier lederlønnsekspert.

09.07.18 09:55

BERLIN/OSLO (Nettavisen): - Tanken var at vi ville finne en lønnsmodell som ligner på den man har i et startup-firma. Det som kjennetegner en startup, er en lav fastlønn, men mulighet til å tjene gode penger fordi du har aksjer i selskapet, sier Rubin Ritter til Nettavisen.

Ritter er sammen med Robert Gentz and David Schneider en av tre toppsjefer i netthandelsgiganten Zalando.

Les også: Zalando-sjefen om priskrigen på klær: - Det er snudd på hodet

Klikk på bildet for å forstørre.

I forrige måned fikk de tre sjefene en helt ny lønnsmodell, der fastlønnen ble kuttet fra 200.000 euro, rundt 1,9 millioner kroner, til bare 65.000 euro, rundt 610.000 kroner i året. Det er altså et lønnkutt på rundt to tredjedeler.

Mindre enn en lokomotivfører

I snitt betyr det at Zalando-toppene, som styrer et selskap som omsatte for 43 milliarder kroner i fjor, tjener mindre enn en gjennomsnittlig norsk lokomotiv- eller t-banefører.

Les også: Zalando-topp Kenneth Melchior: - Vi kan hjelpe norsk økonomi

Lønnen er dessuten kun en tjuendel av hva sjefen i konkurrenten Hennes&Mauritz tjener. Telenors toppsjef Sigve Brekke har en grunnlønn som er 11 ganger høyere.

Stor bonus

Samtidig får Zalando-toppene veldig generøse bonuser hvis de klarer målet om 15 prosent salgsvekst i året. Da får de tre sjefene utdelt aksjer verdt 1,75 millioner euro i året, rundt 16,6 millioner kroner, de neste fem årene.

Les også: En av to Zalando-pakker kommer i retur. Slik skal Stacia Carr endre det

Klarer Zalando mindre enn 15 prosent vekst, blir bonusene til toppene gradvis redusert. Er veksten lavere enn ti prosent, får de ingenting.

- En slik entreprenør-modell er vanskelig å gjenskape i et stort selskapet som vårt, men jeg tror vi har klart det med denne strukturen, sier Ritter til Nettavisen.

Zalando-toppene har imidlertid gode muligheter til å klare målet. I fjor vokste nettgiganten med over 23 prosent.

Ekspert er skeptisk

Tor Grenness er professor Emeritus ved BI og ekspert på lederlønninger.

Han mener strategien med lav fastlønn og høy bonus kan være risikabel strategi.

- Ulempen med så store bonuser knyttet opp til et spesifikt mål er at du som leder kan bli kanskje litt for fokusert på det som gir deg en personlig gevinst, sier Grenness til Nettavisen.

Han mener at det er en fare for at lederne vil prioritere det som gir dem lønn på bekostning av alt annet.

- Hvis noe er bra for bedriften, men veldig bra for lederen kan gå utover andre forhold. Hvis målet er kortsiktig vekst, som i dette tilfelle, kan det gå utover vekst på lengre sikt, det kan føre til økte kostnader og høy gjennomtrekk av ansatte, sier Grenness.

- Kan lykkes

Han sier at det er vanlig at toppsjefer får bonusordninger basert på prestasjoner, men at dette er en ganske ekstrem variant.

- Det er spesielt med en så lav fastlønn, særlig for et tysk selskap, men bonuser i forskjellige former er jo ikke uvanlig. Men en så beskjeden fastlønn understreker jo betydningen av bonuser, sier Grenness.

Han understreker imidlertid at Zalandos strategi ikke nødvendig må mislykkes.

- Det er ikke sikkert at konsekvensen blir negative, men det finnes mange eksempler på at lederne er blitt for fokusert på å få bonusene på bekostning av selskapet, sier Grenness.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.