Gå til Nettavisen Motor

Når temperaturene kryper over nullpunktet, blir egenskapene til piggfrie dekk betydelig svekket.

- Vi har nettopp gjennomført en test nå, hvor vi holdt en fart på 80 km/t på våt asfalt. Temperaturen var 1 varmegrad, og det viste seg at ved piggfrie vinterdekk fikk man hele 15 meter lenger bremselengde sammenlignet med sommerdekk, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF Jan Ivar Engebretsen til Nettavisen.

Han forteller de piggfrie vinterdekkene består av en mykere gummi enn sommerdekkene.

Les også:Har du dekkene feil vei?

- Når temperaturene stiger, øker også bremselengden. Varmen er vinterdekks største fiende. Dette er en viktig faktor som er verdt å huske på ved mildt vintervær, sier Engebretsen.

Engebretsen forteller at det finnes mange som velger å kjøre på de piggfrie dekkene sommerstid, da dette ikke er ulovlig så lenge man holder seg innenfor kravene for mønsterdybde. Minimumskravet for mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm og vinterdekk 3 mm.

- Da gjør man seg selv en stor bjørnetjeneste bare. Mønsteret på piggfrie dekk er nemlig ikke laget for å drenere vann på samme måte som sommerdekk, og derfor får man også lettere vannplaning, sier Engebretsen.

Bilister gambler med liv
Gjennomsnittshastigheten på riksvei 3 i Østerdalen var på 85 kilometer i februar. Dette er 5 kilometer over lovlig hastighet. Dette melder ANB.

Det betyr at bilister ikke er flinke nok til å tilpasse farten etter forholdene.

7 av 10 kjøretøy brøt fartsgrensen ved Hanestad i Rendalen i februar, mens 3 av 10 holdt en fart på mer enn 90 km/t.

- Jeg tror at gode dekk og de nye bilenes sikkerhetsutstyr bidrar til å gi folk en falsk trygghet, og derfor kjører man fort selv på vinterføre, sier Engebretsen.

Bremselengden på vinterføre kan bli fra 2 til 4 ganger lenger enn på tørr asfalt. Tynn is eller rimfrost er det verste føret.

En nedbremsing fra 80 til null er på drøye 50 meter på sommerføre, mens lengden mer en dobles på snø- og isdekke og er opp mot 200 meter på asfalt med rimfrost.

En undersøkelse fra Nord-Norge i fjor viser imidlertid at bilistene er flinkere til å tilpasse hastigheten er veiene er snødekte. Hvis asfalten ser tørr eller våt ut, kjører folk som om det var sommer.

- Under vanskelige forhold kan den tilsynelatende bare veien være dekket av rimfrost eller tynn is. «Sommerførefart» under slike forhold er gambling med eget og andres liv, advarer Aud Riseng i Statens vegvesen Region øst.

Les også: Styr unna disse vinterdekkene

Det siste fra Nettavisen Motor:

Vraker feilparkerte biler

De lekreste modellene

Prikk i førerkort uten effekt

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor