Gå til sidens hovedinnhold

NAF: - Kvinner er dårligere sjåfører

Men de tror de er like gode som menn, viser ny undersøkelse.

«Selvsikre kvinnelige sjåfører» er tittelen på en ny pressemelding fra bilorganisasjonen NAF, som har undersøkt selvtilliten til norske sjåfører.

Undersøkelsen viser at 79 prosent av kvinnelige bilister anser seg selv som en god sjåfør, mens bare 6 prosent mener at de ikke er det. Til sammenligning mener 82,3 prosent av menn at de er gode, mens 9 prosent mener de ikke er så gode.

- Dette slår beina under myten om at menn er så mye mer selvsikre bak rattet enn kvinner, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

- Bra å være selvsikker
Ifølge NAF er en selvsikker sjåfør en fordel i trafikken, fordi en kjenner sine begrensninger og ikke overvurderer ferdighetene.

- En selvsikker sjåfør gir tydeligere signaler til medtrafikantene enn en usikker sjåfør. Det kan være en fordel for å ferdes sikkert i trafikken, sier Sagedal.

Les også: Å kjede seg i bilen er livsfarlig

- Menn kjører bedre
Men skal vi tro NAF har ikke kvinner i så stor grad grunn til å være så sikker på egne kjøreferdigheter. NAF skriver at menn kjører mer bil enn kvinner, men likevel er kvinner oftere utsatt for ulykker med personskade.

- Dette tror jeg skyldes at menn har mer mengdetrening enn kvinner. I og med at de kjører mer, har de bedre kjøreferdigheter, mener Sagedal.

Byfolk med høyest selvtillit
NAF har også undersøkt om det er noen forskjell i selvtilliten mellom sjåfører i byene og på landet. Resultatet er at de i byene føler seg som bedre sjåfører (84 vs. 79,5 prosent).

- Det er et mer krevende trafikkbilde i en storby enn på landet. I byen må man forholde seg til langt flere biler, fotgjengere, syklister og andre trafikanter, sier Inger Elisabeth Sagedal.

- Er man vant til trafikkbildet i storby, er det også lettere å kjøre andre steder i landet, mener hun.

Hva mener du? Er menn bedre sjåfører enn kvinner?

Kommentarer til denne saken