Gå til sidens hovedinnhold

Når du bare må

Det herlige hyttelivet blir til et mareritt dersom du kvier deg for å gå et visst sted. Her er løsningene.

Standarden øker på hyttene, men det er lenge til alle har vannklosett. Det betyr ikke at du behøver å grue deg til hver gang du bare må.

Alternativene til utedoen er mange, og du får dem i en rekke prisklasser. Noen kan enkelt og greit settes på gulvet, andre må ha rom under gulvet også. Noen må ha strømtilførsel, mens andre lar naturen gjøre jobben og forvandler avfallet til jord uten tilført energi.

Hva som passer best i hytta di, avhenger altså av både plassen du har tilgjengelig og om du har elektrisitet. Her ser du noe av det som finnes på markedet:

Biologiske toalett
De som ikke har hytte, tror kanskje at Snurredassen er et tøysenavn. Tro om igjen, for dette er i høyeste grad et merkenavn. 35.000 eksemplarer står rundt om i norske hytter, og den har vært solgt i tre tiår.

Snurredassen er et av mange biologisk toalett, og felles for dem er at de gjør om møkk til muld. Snurredassen koster rundt 25.000 kroner, men har kapasiteten (tidsrommet mellom hver tømming) som sin styrke.

I Norges hytteforbunds toalettundersøkelse fra 2004 får den skryt for blant annet lite lukt og god kapasitet. Ifølge produsenten holder hvert av de fire kamrene til at én person kan bruke toalettet i 280 døgn.

De mindre og billigere biotoalettene må du tømme oftere. Til gjengjeld snakker vi om billigere toaletter. Den enkle Vera Mini får du for eksempel til rundt 4000 kroner, og deretter finner du varianter fra en rekke ulike produsenter (for eksempel MullToa, Muldo og Biolet) i en rekke ulike prisklasser. Det finnes versjoner med eller uten strømbehov.

Forbrenningstoalett
Med en pris på drøyt 20.000 kroner er de ikke billige. Likevel er forbrenningstoaletter blitt populære. Grunnen er enkel: Her er grisejobben redusert til et minimum.

Et forbrenningstoalett gjør akkurat det navnet lover: Ved hjelp fra elektrisitet (strøm er altså nødvendig, men ikke vann) brenner det menneskelige avfallet opp og blir til luftfri aske. Ulempen med slike toaletter kan være at forbrenningsprosessen støyer.

Det trengendes hyttefolkets favoritt i hyttetoalettundersøkelsen var Cinderella Ecotech. Toalettet før skryt for enkel installasjon, lite eller ingen lukt og enkel tømming. Norske Cinderella har en konkurrent i amerikanske Incinolet.

I prisklassen 20.000 til 30.000 kroner finner en også vakuumtoalett, som bruker luft og som regel en liten mengde vann for å få avfallet bort. Av en bruker i den nevnte undersøkelsen blir dette beskrevet som ”det nærmeste en kommer et vannklosett”.

I den andre enden av skalaen ligger kjemikalietoalett, der kjemikalier sørger for å skynde på nedbrytingen. Disse krever ikke innlagt vann, og de er billige (fra en drøy tusenlapp). Hyppig tømming, og det kun på egnede tømmestasjoner, er ulempen.

Mer om hytteliv finner du i Nettavisens hyttemagasin.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai