Gå til sidens hovedinnhold

- Like mye næring som hjemmelaget

Ferdigmat er ikke mindre næringsrik enn den du lager fra bunnen, viser ny norsk undersøkelse.

(SIDE2:) Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES) har gjennomført analysene av fire Fjordlandmiddager, mens matforskningsinstituttet Nofima har vurdert resultatene og sammenlignet med hjemmelaget mat, skriver Nofima på sine hjemmesider.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Fire Fjordland-retter
Resultatet de fant var at Fjordland-middagene i næringsinnhold ikke sto tilbake for de hjemmelagede versjonene av rettene.

Forskerne valgte seg ut Fjordland kokt laks med urtesaus, poteter og babygulrøtter, svinestek med surkål og poteter, kjøttkaker med ertestuing og poteter og biff stroganoff med ris.

Resultatet var at næringsinnholdet i rettene ikke skilte seg ut fra hjemmekokte retter.

Årsaken er at rettene vakuumkokes hos produsenten, noe som beholder næringsinnholdet i rettene, heter det.

Som regel er det slik at de fleste av oss lager maten i åpne kjeler, noe som reduserer noe av næringsinnholdet underveis fordi det tilføres oksygen.

- Sammenlignet med hjemmelaget mat, gir porsjonen med Fjordland middag like mye vitamin D. Både hjemmelaget laksemiddag og laksemiddag fra Fjordland dekker ca. 90 prosent av anbefalt inntak av vitamin A per dag. Lakseporsjonen fra Fjordland gir imidlertid mindre energi og fett enn beregnet i hjemmelaget middag, men kan fint inngå i et sunt og variert kosthold, skriver Nofima på sine nettsider.

- Tror det er næringsfattig
Analysen ble gjennomført fordi forskerne mente mange av oss har dannet oss et bilde av at ferdigmat er næringsfattig sammenlignet med retter vi lager fra bunnen av.

Nofima og NIFES så også på om middagene inneholdt det anbefalte 25-35 prosent av det daglige energiinntaket og fant at de gjorde det.

- Fjordlands middagsretter varierer noe i innhold av total fett, men har et tilfredsstillende innhold av proteiner og karbohydrater i form av poteter og ris. Det er noe kostfiber i middagsproduktene, men dette kan godt økes ved å ha i en større andel grønnsaker i produktene, anbefaler Nofima.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?