(SIDE2): En fersk analyse som Analysesenteret i Trondheim har gjort for Adresseavisen avslører av kyllingvinger fra Solvinge inneholder 15,2 prosent fett. På pakningen står det imidlertid at produktet inneholder 10 prosent fett.

- Villedende

Mattilsynet mener denne veiledningen kan lure for forbrukerne, og ser alvorlig på saken.

- Det er stor forskjell mellom det produktet inneholder og det produktet er merket med. Det er villedende overfor forbrukeren. Merkingen skal stemme. Innholdet av fett kan variere fra kylling til kylling, men ikke i så stor grad som dette, sier seniorinspektør i Merete Balseth i Mattilsynet til Adresseavisen.

Mattilsynet forventer nå at Norsk Kylling, som leverer Solvinge-produktene, rydder opp. De akter å følge opp saken overfor produsenten. Kylling fra Solvinge selges på Rema 1000.

- Forbrukere blir utrygge

Det er imidlertid ikke bare Norsk Kylling som lyver på forpakningen. Prior merker sine kyllingvinger med 14 prosent fett. Analysen Adresseavisen har fått utført viser imidlertid at det reelle fettinnholdet er 15,5 prosent, altså noe mer enn Solvinge-kyllingvingene.

Klinisk ernæringsfysiolog Siren Nymo ved Sykehuset i Namsos uttrykker også sin bekymring til avisen.

- Man tenker at kyllingprodukter er magre, og man blir kanskje utrygg som forbruker når kyllingproduktet inneholder omtrent like mye fett som vanlig kjøttdeig, sier hun.

Også Priors kyllingvinger har mer fett enn det som er oppgitt, ifølge en fersk analyse. Forskjellen er imidlertid ikke så stor som på Solvinge-vingene.
Også Priors kyllingvinger har mer fett enn det som er oppgitt, ifølge en fersk analyse. Forskjellen er imidlertid ikke så stor som på Solvinge-vingene.

Dobbelt saltinnhold i Prior-vinger

Analysen viste dessuten at kyllingprodukter generelt inneholder mye salt.

Kyllingvingene fra Prior inneholder ifølge analysen 1,9 gram salt per 100 gram. Det er nesten dobbelt så mye som det er oppgitt på pakningen.

Kyllingvingene fra Solvinge inneholder imidlertid mer salt enn konkurrentens, med 2,5 gram per 100 gram vare. Anbefalingen fra helsemyndighetene er at vi skal innta maksimalt 5 gram salt om dagen. Spiser man 200 gram av kyllingvingene til middag har man altså fått i seg det daglige inntaket bare ved ett måltid. Saltinnholdet er ikke oppgitt på pakningen, men det er heller ikke påbudt å opplyse om dette i Norge.

Priors grillpølser av kylling og kalkun scorer også dårlig på saltinnhold, med 2,7 gram per 100 gram vare.

- Dette kan være et problem for barna. De skal ikke ha like mye salt som en voksen, men «problemet» er at barn spiser både to og tre pølser av gangen, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius til avisen.

Gjennomgår produktene

Om et år, i desember 2014, trer den nye matinformasjonsforskriften i kraft. Norsk Kylling opplyser at de er i gang med å oppdatere alle etikettene på sine produkter. De regner med at denne prosessen er ferdig i begynnelsen av 2014.

I denne prosessen sendes alle produkter inn til næringsmiddelanalyse for å få de riktige verdiene for innhold av blant annet fett. Men produsenten forteller at for de produktene de ennå ikke har fått prøvesvar på, må de belage seg på resultater fra gamle prøver.

Prior sier til Adresseavisen at de er overrasket over at Analysesenteret i Trondheim fant saltverdier som var høyere enn det de selv oppgir på næringsdeklarasjonen på sine grillpølser.

Informasjonssjef Elin Ytterdahl Tohje forteller at de jobber kontinuerlig med å redusere saltinnhold, og at mange av deres produkter vil inneholde mindre salt allerede i februar neste år.

Se videoreportasjen om salt og fettinholdet i kyllingprodukter fra Adressa her.