Gå til sidens hovedinnhold

Hvem kan løse problemet til Jens?

Mannen bak kjønnskvotering sier det bare dreier seg om penger.

Sylvia Brustad har allerede sagt at hun ikke ønsker å fortsette på Stortinget. Dette fører trolig til at hun er ferdig som Nærings- og handelsminister. Dermed har Stoltenberg mistet sin tredje næringsminister på kun fire år.

Tidligere har Stoltenberg puttet inn LOs menn Dag Terje Andersen og Odd Eriksen i jobben. Sist ute var altså Sylvia Brustad, som tidligere har ledet Aps kvinnegruppe.

«Midt-på-treet»
NA24 spør Ansgar Gabrielsen om det er for lite prestisje å være Næringsminister.

Han har tidligere selv hatt jobben, og ble verdenskjent for å innføre kjønnskvotering i norske ASA-styrer.

- Faktum er at næringspolitikk ikke er særlig utslagsgivende for velgerne. Du hører aldri en debatt om verdiskapning. Det diskuteres kun om bruken av penger, sier Gabrielsen.

Og han fortsetter:

- Premissene for næringspolitikken legges andre departementer, mens Næringsdepartementet får mer en koordineringsrolle.

Gabrielsen sier til NA24 at «den store næringspolitikken», som skatteregler og rammebetingelser, er det Finansdepartementet som utformer. «Den lille næringspolitikken» ligger i Næringsdepartementet. Gabrielsen sier videre at Næringsdepartementet har særlig ansvar for innovasjon og maritime næringer. I tillegg til dette er eierstyringen av de fleste statseide norske selskapene langt under dette departementet.

Ifølge Gabrielsen regnes Næringsdepartementet som et «midt-på-treet»-departement i politisk prestisje.

- Jeg har ledet både Helse- og Næringsdepartementet. Det er ikke tvil om at det var mer «trøkk» i Helsedepartementet, sier Gabrielsen.

Kilder NA24 har snakket med sier at alt tyder på at Ap beholder næringsministerstillingen «in house».

Trond Giske?
Spørsmålet er imidlertid om det blir rokeringer i hvilke departementer regjeringspartiene fordeler seg imellom. Tirsdag var det flere som spekulerte i at Kristin Halvorsen og SV vil gi fra seg finansministerstolen. Dette vil trolig føre til store forskyvninger i regjeringen.

Uansett tyder ting på at Stoltenberg setter i gang letingen etter en ny minister i egne rekker.

Etter brakvalg i Trondheim for Ap, og god kontroll på Kulturdepartementet, er trolig Trond Giske klar for mer prestisjefylte oppgaver. Valgforsker Frank Aarebrot er blant dem som spekulerer i at Giske kan ta over jobben etter Brustad. Spørsmålet er om ikke Giske kan bli få et enda viktigere departement. Kanskje kan styrkeforholdet i regjeringen føre til at Ap. ønsker seg Olje- og energidepartementet, og at dette blir Giskes nye oppgave. Her spekuleres det også i at Sp vil dra opp Marit Arnstad av hatten.

Ordfører i Kvinesdal, Odd Omland, lanserte sitt agentur til jobben som Næringsminister gjennom Fædrelandsvennen . Han har trolig LO bak seg, og er Sørlandets statsrådskandidat.

Flere NA24 har snakket med synes det er prematurt å spekulere i hvem som vil ta over etter Brustad. Det er først i midten av oktober at Stoltenberg starter jobben med den nye regjeringskabalen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken