Gå til sidens hovedinnhold

Bekrefter narkolepsifare

Svensk studie bekrefter at det er økt risiko for narkolepsi blant unge som er vaksinert mot svineinfluensa med Pandemrix.

(SIDE2:) Risikoen avtar med stigende alder, og risikoøkningen er marginal for personer over 40 år, viser den nye undersøkelsen fra Läkemedelsverket i Sverige, ifølge NTB.

Blant barn og ungdom er risikoen tre ganger så høy som blant personer som ikke er blitt vaksinert. Blant personer i alderen 21– 30 år er risikoen fordoblet.

- I studieperioden har vi 126 tilfeller av narkolepsi blant de vaksinerte. Blant uvaksinerte har vi 20 tilfeller, påpeker professor Ingemar Person, som har vært hovedansvarlig for studien.

Ifølge ham er funnene statistisk signifikante.

- Hadde et ansvar
Det er ikke funnet beviser for økt risiko for andre nevrologiske og autoimmune sykdommer, som multippel sklerose (MS), ansiktslammelser, diabetes, epilepsi eller leddgikt.

Til tross for den økte risikoen for narkolepsi forsvarer Person massevaksineringen mot svineinfluensa.

- Da vi sto i den situasjonen, hadde vi et ansvar for å beskytte befolkningen. Narkolepsiproblemet kom helt overraskende på oss, og siden det er en så uvanlig sykdom, var det noe vi ikke kunne ha forutsett, sier han.

Den nye undersøkelsen får betydning for flere titalls svensker som har søkt om erstatning.

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken