Gå til sidens hovedinnhold

Lastebilsjåføren endte hos NASA med to millioner i lønn

Forskning

- Hans arbeid har global betydning.

«Man trenger ikke å være astrofysiker for å kjøre lastebil» sier du kanskje?

Vel, i så fall er 38 år gamle Ryan Milligan mannen til å motbevise den påstanden.

Iren startet på en mastergrad og senere doktorgraden i astrofysikk i voksen alder etter han i mange år hadde jobbet som lastebilsjåfør og på farens fiskefabrikk, skriver The Mirror.

- Jeg tok et friår fra skolen i ung alder, men ett år ble til fire år. Jeg jobbet hos min far og kjørte lastebil på siden. Da fiskebransjen begynte å gå dårlig, så jeg ingen fremtid i jobben og gikk tilbake til universitetet, forteller astrofysikeren til avisen.

HTML EMBED

Etter endt studier arbeidet Milligan i fire år hos NASA på deres Goddard Space Flight Center i delstaten Maryland, før han flyttet tilbake til hjemlandet og fortsatte forskningsarbeidet som gjesteforsker ved Queens University i Belfast.

Nå har iren blitt tildelt et stipend av NASA på litt over to millioner norske kroner for å forske på hvordan solstorm påvirker været på jorden.

Forsker på solstorm

For mange er nok solstormer mest kjent i forbindelse med nordlys, men Milligan forteller at fenomenet kan ha store påvirkninger på navigasjonssystemer, satellitter og kommunikasjonverktøy i hverdagen. I verste fall kan fenomenet slå ut radiokommunikasjon til flytårn eller nødpeilesignaler.

- Det kan påvirke alt fra noe så hverdagslig som å finne nærmeste benisstasjon på GPS'en når tanken begynner å bli tom, forteller lastebilsjåføren.

Jobben blir nå å finne ut mer om hvorfor slike solstormer oppstår.

- Min jobb blir å forstå fysikken bak disse eksplosjonene. Jo mer vi forstår hvordan og hvorfor solstorm oppstår, jo bedre kan vi prøve å forutse dem og dermed minimere eventuelle skadelige effekter, legger han til.

HTML EMBED

En annen professor ved Queens University, Stephen J. Smartt, forteller at arbeidet Milligan så langt har utført har hatt viktig, global betydning.

- Ryans arbeid de siste årene har hatt viktig internasjonal betydning og tildelingen av NASA-stipendet understreker hans voksende rykte, mener Smartt.

HTML EMBED

Nekter å slutte

Til tross for studier og forskningsarbeid har Milligan aldri sluttet i sidejobben som lastebilsjåfør, noe han heller ikke har planer om etter han ble tildelt millionstipendet fra NASA.

- Jeg kjører fortsatt lastebil en gang i blant. Det renser tankene, forteller astrofysiker-lastebilsjåføren i Nord-Irland til Irish Times.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken