Gå til sidens hovedinnhold

Natalie (17) ble nektet å kjøpe Paracet til sønnen Adrian

- Helt utrolig at det går an, sier Natalie Nedrebø.

Da hun onsdag kom til kassa på Rema 1000 i Elvetorget, fikk hun ikke kjøpe stikkpiller til sønnen Adrian, som hadde feber og ørebetennelse. Grunnen var at hun var under 18 år, skriver firda.no.

Beskjed fra legen
Øvrebø hadde tidligere onsdag vært hos legen, der hun fikk beskjed om at sønnen hadde øyebetennelse. Her fikk hun penicillin og beskjed om å kjøpe Paracet for å få ned feberen.

- Jeg hadde med meg Adrian på butikken, og sa han var syk, men jeg fikk ikke kjøpe stikkpillene til han likevel. Det er ikke de i kassa sin feil, de gjør bare jobben sin, men jeg setter spørsmålstegn ved regelverket, sier mora, som etterspør lavere aldersgrense for å få kjøpe smertestillende i butikk.

Far til Adrian, Martin Einevoll, forstår heller ikke hvorfor samboeren ble nektet å kjøpe medisin til sønnen.

- Jeg forstår det ikke. Det er vel ikke akkurat stikkpiller folk ruser seg på, så jeg kan ikke forstå at det skal være derfor de har 18 års grense på det, sier Einevoll til avisen.

LES OGSÅ:

Bestemor reddet dagen
Med en liten gutt med feber, men uten stikkpiller, måtte Natalie dra hjem til leiligheten i Førde.

- Jeg ble litt oppgitt da hun kom tilbake uten febernedsettende til Adrian. Det var sånn at jeg ikke trodde på det med det samme, seier Einevoll.

Men da kvelden så ut til å bli preget av sykdom, ordnet bestemora til Adrian opp.

- Jeg ringte mamma og fikk henne til å kjøpe Paracet for meg. Hun bare lo da jeg sa at jeg var for ung til å kjøpe, forteller Nedrebø, og legger til at hun tidligere ikke har hatt noe problem med å få tak i smertestillende på butikken. Nå stiller hun spørsmål ved om aldersgrensen gjør det ulovlig for mor å kjøpe medisinen og gi den videre.

- Er det langing når noen kjøper Paracet til deg, fordi du ikke er gammel nok til å kjøpe det selv, spør Nedrebø. Også far til Adrian stiller spørsmål ved ordningen.

- Det er jo ikke lov å kjøpe alkohol til folk under 18, så ifølge regelverket vil jeg tro dette er ulovlig også, sier Einevoll.

Personalet er årsaken
- I motsetning til i apotek, har man ikke noen i butikkene som kan fungere som rådgivere. Dette er grunnen til at man har satt en aldersgrense på 18 år.

Det sier overlege ved Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo. Han forstår at ordningen kan være frustrerende i tilfeller, som det Nedrebø har opplevd, men mener ordningen stort sett fungerer godt. Det er ifølge Hortemo heller ingen planar om å endre på den.

- En ønsker at det er voksne som kjøper, i og med at det ikke er rådgivende personell til stede, sier Hortemo.

Flere saker fra Firda får du her!

Kommentarer til denne saken