Gå til sidens hovedinnhold

Nationen feirer 85 år

Norsk presses grønne alternativ feiret tirsdag sin 85 års dag i høvelige former. Avisen har til hensikt å overleve også de neste 85.

En enkel tilstelning var annonsert i avisens lokaler i Schweigaardsgate, med hyggelig fremmøte fra politikere, mediekolleger og eiere innen landbrukets samvirkeorganisasjoner, skriver NTB.

Fremst i gratulasjonskøen sto statsminister Kjell Magne Bondevik.

Avisen ble født i Oslo i 1918 som dagsavis og som en fortsettelse av Landmandsposten. Dens grønne redaksjonelle linje har redaktører fra Thorvald Aardal i 1918 til Tord Langmoen i 2003 aldri lagt skjul på.

Langmoen forteller hvordan naturen kom tett inn på livet da han satt seg ned for å skrive jubileumsleder natt til lørdag.

"Bakgrunnsteppe hadde vært greit, tenkte jeg, da disse jubileumslinjene skulle skrives. I så måte var naturen gavmild natt til lørdag. Etter lystige venners lag fredag kveld fikk jeg ikke sove likevel, utenfor huset ulte vinden og jeg kunne sette meg til tastaturet med jubileum i tankene. Litt vind er greit når man skal skrive om en avis som har seilt i storm og stille. Og strømmen som forsvant utpå natta var et tegn som pekte tilbake til den kvelden for 85 år siden da de trykte den aller første utgaven til tross for strømbrudd. Men da den ene bjørka på tunet blåste ned (det var ikke så mange taksteiner på bolighuset som ble knust), var bakgrunnsteppet mer enn tydelig nok for meg. I firetiden om morgenen kom takplater fra låven flagrende gjennom lufta. Jeg har opplevd triveligere nedbør.

Lørdag morgen var alt stille. Tv-en var stein død, radioen helt taus, uten strøm intet internett heller. Men i postkassen lå avisene, blant dem dagens jubilant. De var svært velkomne."

Søkelyset skal fortsatt settes på helt andre saker og områder enn avisens konkurrenter. Nationen er fortsatt stolt over å være en av norsk presses mest aktive kulturbærere, med skarp profil innen litteratur, teater og film.

De neste 85 år blir en prøvelse for avisen. Abonnementsvolumet er per i dag ikke noe å skryte av. I underkant av 18.000 eksemplarer er over 3.000 færre enn det avisen hadde for 25 år siden. Økonomien er likevel bra, ikke minst takket være pressestøtten. Og Nationen hadde i fjor sitt beste økonomiske resultat på 30 år.

Rundt neste sving - årsskiftet - lurer imidlertid vesentlig portoøkning. Det er uheldig for en mediebedrift som har abonnenter i så å si hver eneste kommune i landet. Kritikere av portoøkningen hevder at her gir staten med den ene hånden og tar tilbake med den andre.

Men det er over to uker til. I mellomtiden feires Nationen nøkternt - på bønders vis.

Langmoen, som selv er bonde på Eidsvoll, vil imidlertid ikke spå om avisen fortsatt trykkes på papir om 85 år.

"Lever papiravisen om 85 år? Det er mange som har våget å spå om papiravisens framtid, og de fleste har bommet. Derfor skal ikke jeg spå. Så langt lever papiravisen i beste velgående. Når den helt og holdent blir elektronisk, vet ikke jeg. Men jeg gleder meg til den dagen vi kan nå våre lesere i Jølster, Smøla, Klepp, Alta og Våler uten å bruke verken trykkeri eller fly. Kanskje blir distribusjonen lettere da, tenker jeg, og glemmer i farten at hjemme hos oss var strømmen borte hele helga. Hvis avisene bare hadde hatt elektroniske utgaver nå, ville postkassen lørdag morgen vært ualminnelig tom."

Her kan du lese hele lederen til Nationens redaktør

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken